În 19 ianuarie a intrat în vigoare Legea nr. 203/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 760 din data de 12 noiembrie 2012, prin care se aduc mai multe modificări legislaţiei rutiere.

Cea mai mediatizată dintre aceste modificări se referă la faptul că eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se va realiza la expirarea valabilităţii documentului numai după efectuarea examinării medicale. Practic, cel puţin o dată la 10 ani, orice şofer amator va trebui să parcurgă un examen medical care să stabilească dacă este apt să conducă autovehicule pe drumurile publice.

Articolul III al legii prevede, ca dispoziţie tranzitorie, că permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 - pentru categoriile de vehicule echivalente celor prevăzute la art. 24 alin. (5) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 - îşi păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menţionată în document. Acesta este practic textul legal care a generat cozile la ghişeele unde se preschimbă permisele de conducere.

O altă modificare mediatizată se referă la faptul că se introduce în categoria autovehiculelor şi mopedul, astfel că pentru conducerea acestuia este nevoie de permis de conducere. Permisul de conducere al mopedului poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Mopedul este definit ca un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.

Conform art. 23 modificat din Codul rutier, examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat. Condiţiile de obţinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.