Liderul mondial Novak Djokovic va juca la ediţia din acest an a turneului de grand slam Australian Open, după ce a primit o dispensă din partea organizatorilor, un fel de scutire medicală. El a aplicat pentru a primi această scutire, dat fiind că, altfel, la Australian Open pot concura doar sportivi vaccinaţi cu schema completă anti-Covid.

Iniţial, Ministerul australian al Imigrării a anunţat, în urmă cu câteva luni, că toţi jucătorii care doresc viză pentru a concura la turneul de tenis Australian Open vor trebui să fie vaccinaţi cu ambele doze împotriva Covid-19.

Novak Djokovic a refuzat să spună dacă a primit sau nu vaccinul, însă se pare că acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât a fost nevoit să aplice pentru o scutire medicală (medical exemption) pentru a putea juca la AO. 

Conform jurnaliştilor de la Marca, însă, Nole nu se încadrează la niciuna dintre categoriile de sportivi exceptaţi de la vaccinul împotriva Covid-19: Istorie de anafilaxie faţă de o componentă a vaccinurilor aprobate; Efecte adverse grave după vaccinarea cu o primă doză, care au condus la spitalizare sau incapacitate semnificativă; Afecţiune medicală acută; Boală cardiacă inflamatorie în ultimele şase luni.

 

Happy New Year, everybody! Wishing you all health, love, and happiness in every present moment and may you feel love &...

Posted by Novak Djokovic on Tuesday, January 4, 2022

"Nu ştiu ce să spun despre asta. Cred doar că dacă aş fi fost eu nevaccinat, nu aş fi primit o scutire", a comentat Jamie Murray, fost lider ATP la dublu.

De asemenea, măsura a stârnit critici şi în presa sportivă. "Statul australian îi acordă lui Djokovic o scutire de la vaccin pentru a juca la Australian Open. Scutirea numărului unu mondial este cel mai prost serviciu posibil adus celor care încearcă de luni de zile să transmită un mesaj despre utilitatea vaccinului", a scris jurnalistul italian Fabrizio Biasin.

"Novak Djokovic va juca la Australian Open datorită unui permis special. Ceea ce înseamnă că nu este vaccinat. O palmă în faţa a milioane de australieni", a notat şi Simon Haring, jurnalist elveţian.

Organizatorii de la Australian Open au publicat pe site-ul oficial un comunicat în care explică motivele pentru care liderul ATP a primit dreptul de a intra în Australia deşi nu este vaccinat împotriva Covid-19 (dacă ar fi fost vaccinat, nu ar fi avut nevoie de o scutire medicală).

Conform australienilor, Djokerul a fost evaluat de către două comisii medicale. "Djokovic a aplicat pentru o scutire medicală, care a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză, care a implicat două grupuri separate şi independente formate din experţi medicali. Cererea a fost analizată şi de o comisie medicală independentă a Departamentului de Sănătate din statul Victoria. Comisia a fost formată din imunologi, medici specializaţi în boli infecţioase şi experţi în medicină generală. Procesul a inclus transmiterea informaţiilor personale, cu asigurarea confidenţialităţii pentru aplicanţi. Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, a transmis că jucătorii, fanii şi staff-urile trebuie să fie vaccinaţi complet, cu excepţia situaţiei în care există un motiv concret pentru care o derogare ar trebui acordată", se arată în mesajul postat pe siteul oficial al AO, conform Hotnews.ro. 

Australian Open 2022 va avea loc în perioada 17-30 ianuarie la Melbourne Park. Djokovic este una dintre vedetele turneului, dat fiind că l-a câştigat de 9 ori.