​Călin Popescu Tăriceanu rămâne cu imunitate. După șapte luni de tergiversări, Senatul a respins luni, cu 71 de voturi împotrivă, cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul președintelui Senatului.

Hotnews arată că, din decembrie anul trecut, Biroul permanent a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei solicitări, invocând că senatorii au nevoie de timp pentru studierea dosarului.

Procurorii spun că Tăriceanu ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. 

Tăriceanu a făcut o gafă luni, în timpul dezbaterilor privind cererea DNA de ridicare a imunității sale parlamentare, afirmând că în aproape 30 de ani de carieră politică nu a făcut „niciodată vreo faptă legală”. „În cei aproape 30 de ani de când sunt în politică, am fost pe rând deputat, ministru, prim ministru, președinte al Senatului și nu am făcut niciodată vreo faptă legală”, a spus Tăriceanu, la finalul discursului în care își pleda nevinovăția.

„Ceea ce vrea DNA astăzi să facă nu este să mă trimită în fața unei instanțe, pentru că ei știu că nu au dovezi în acest sens, ci să pună o pată pe întreaga mea carieră politică”, a mai spus șeful Senatului. El a susţinut că acuzațiile la adresa sa sunt de natură politică, invocând luările sale de poziție împotriva „abuzurilor din justiție” și necesitatea ca investigarea magistraților să treacă de la DNA la o secție specială.

Șeful Senatului a mai adus în apărarea sa argumentul că faptele de care este acuzat în acest dosar s-ar fi petrecut cu 10 ani înainte ca cererea de urmărire penală să fie trimisă la Parlament și a amintit că a mai fost trimis în judecată de DNA într-un dosar și a fost achitat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte.

Este vorba despre un dosar în care șeful Senatului a fost acuzat de procurorii DNA că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. ÎCCJ l-a achitat definitiv în aprilie 2019.

Tăriceanu a mai dat și exemple de alți politicieni care au renunțat la funcții după ce au fost anchetați și trimiși în judecată de DNA, dar apoi au fost achitați - Toni Greblă, Victor Ponta, Dan Radu Ruşanu, Tiberiu Niţu, Teodor Atanasiu.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că „PSD și ALDE continuă să obstrucționeze justiția, făcând scut” în jurul liderului ALDE pentru a-l scăpa de urmărirea penală şi realizând "un act de crasă sfidare a românilor care și-au exprimat opțiunea clară la referendumul din 26 mai". În opinia șefului statului, parlamentarii PSD-ALDE „se descalifică în fața propriilor cetățeni și dovedesc astfel că nu sunt altceva decât o rușine pentru țara lor”. 

„România și-a reconfirmat pe 26 mai parcursul demn în rândul statelor cu democrații consolidate, în care nimeni nu este mai presus de lege. Respectarea acestui vot este obligatorie pentru toți parlamentarii, iar cei care refuză îi trădează practic pe cetățenii care i-au trimis în Parlamentul României să îi reprezinte, și nu să reprezinte interesele unor politicieni care trebuie să răspundă în fața legii”, adăugat el. Acest vot arată și că PSD și ALDE „nu au niciun gând să se reformeze, dimpotrivă, continuă practica de blocare a justiției”.