Implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, adică diferenţiată pentru deşeurile menajere şi pentru cele reciclabile, este o provocare atât pentru municipalitate şi pentru operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, cât şi pentru fiecare orădean.

Doar printr-un efort comun al celor trei părţi sistemul îşi va dovedi eficienţa. Iar cum numai cine nu munceşte nu greşeşte, societatea de salubrizare e conştientă că şi în activitatea sa pot exista scăpări. Dacă acest lucru se întâmplă, e nevoie ca ceilalţi parteneri să reacţioneze. Astfel încât greşelile să nu se mai repete...

Sesizări constructive

Printre orădeni s-a răspândit bârfa că RER Ecologic Service strânge de-a valma deşeurile menajere cu cele reciclabile. Forumurile site-urilor de ştiri abundă în comentarii sub anonimat care acuză operatorul că nu ar respecta colectarea selectivă. Asta, deşi atât pentru case, unde colectarea reciclabilelor se face lunea şi vinerea, cât şi pentru asociaţiile de proprietari, unde ridicarea se face miercurea, RER a înfiinţat trasee de colectare distincte de cele obişnuite. În zilele respective există, deci, utilaje care adună exclusiv reciclabilele!

Reprezentanţii societăţii sunt conştienţi, însă, că în munca ce implică factorul uman pot apărea şi greşeli. Tocmai de aceea îndeamnă orădenii să nu rămână nepăsători şi să nu se mulţumească să acuze pe internet, ci dacă văd că într-adevăr se întâmplă ca un utilaj să conţină şi reciclabile şi deşeuri menajere, să sesizeze problema imediat la dispeceratul RER (0259.433.195). Reuşita colectării selective nu ţine doar de conduita operatorului de salubritate, ci şi de cea a orădenilor, astfel că se impune o solidaritate între aceste părţi.

Sacii, la sediu

De asemenea, operatorul de salubritate anunţă orădenii care din diferite motive nu au sacul galben că, pentru a obţine unul, trebuie să se prezinte la sediul RER (str. Tudor Vladimirescu nr. 79) şi îl vor primi gratuit. "Şoferii autospecialelor noastre pot doar să înlocuiască sacii deterioraţi, ei nu pot să dea un sac nou în lipsa altuia vechi", explică directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

"Până când ajung la sediul nostru şi obţin un sac, pot să colecteze în orice alt sac curat", precizează Ban. În fond, mult mai important e ce conţine sacul, nu ce culoare are...