Oradea s-a mai "dezmorţit". Aproximativ 300 de orădeni au pornit, duminică seară, într-un marş prin oraş, pentru a protesta împotriva Guvernului PSD-ALDE, care a încercat să promoveze, pe ascuns, OUG 13, pentru modificarea codurilor penale. Numărul protestatarilor este mai mult decât dublu faţă de seara precedentă.

Oamenii s-au strâns în Piaţa Unirii încă din jurul orei 19, "înarmaţi" cu aceleaşi pancarte ca în serile trecute şi scandând aceleaşi mesaje, precum "Cine nu sare nu vrea schimbare", "DNA, noi suntem de partea ta". De asemenea, unii au purtat pancarte pe care scria "Noaptea ca hoţii", aluzie la aprobarea noctură a OUG 13, iar un bărbat a avut un mesaj pentru cei care încă nu au protestat: "Statul în casă dăunează grav statului de drept". Un alt slogan strigat de orădeni a fost "Hai că se poate, faceţi ca Iordache". 

În fiecare seară

"Să facem o recapitulare de ce suntem aici: Vrem demisia acestui guvern", a spus la microfon organizatorul Sebastian Duma, aprobat de cei prezenţi care au strigat "Demisia". "Vrem aprobarea Ordonanţei 14 în Parlament şi respingerea Ordonanţei 13 prin lege", a completat Duma.

La un moment dat, organizatorul a propus ca protestele să nu se mai desfăşoare în fiecare seară, ca până acum, ci doar în weekend. "Din păcate, am observat că nu mai există un interes real pentru a ieşi în stradă. Poate că orădenii, bihorenii au obosit, poate că aşteaptă să vadă ce se va întâmpla", a spus Duma, vădit supărat pe numărul mic de protestatari ieşiţi în stradă în ultima săptămână. 

Dacă iniţial nu au ripostat, ulterior manifestanţii au anunţat că nu sunt de acord, spunând că vor fi prezenţi în Piaţa Unirii zi de zi. O tânără chiar s-a oferit să fie singura, dacă e nevoie, care va sta seară de seară în centrul oraşului. "Nu cedăm, rezistăm!", a strigat şi mulţimea. Drept urmare, oamenii au decis că protestele se vor ţine în fiecare seară şi în săptămâna care urmează. 

Un domn în vârstă (foto) a luat microfonul şi i-a îmbărbătat apoi pe cei prezenţi. Le-a spus că le vorbeşte "în numele românilor din Canada", îi felicită pentru rezistenţă şi îi îndeamnă să fie organizaţi şi să continue manifestaţiile. Acesta le-a sugerat chiar să-şi înfiinţeze o organizaţie, "nu partid", care să reprezinte vocea străzii. 

Creşte media de vârstă

La protestul de duminică seară, al 13-lea consecutiv, numărul orădenilor trecuţi de 40 de ani şi al bătrânilor l-a depăşit pe cel al tinerilor. Dacă în primele seri erau mai mulţi tineri, acum media de vârstă a protestatarilor a crescut semnificativ, lucru observat şi de orădenii care au ieşit în stradă. "E trist că sunt tot mai puţini tineri. Nu există o cultură politică la noi şi nu vor să se implice", a spus Andrei Vincze, un orădean în vârstă de 46 de ani.

Pe de altă parte, duminică seară orădenii din stradă au dovedit şi că nu acceptă orice fel de mesaje. Un bărbat a vrut să împartă mulţimii cărţi religioase, specifice neo-protestanţilor, dar nu a fost lăsat de organizatorii care seară de seară sunt în Piaţa Unirii. "Nu vă folosiţi de asta", i s-a spus bărbatului, care s-a lăsat păgubaş.

De asemenea, un tânăr de aproximativ 20 de ani a început să citească la microfon un mesaj scris de el, dar cu vădite valenţe religioase, criticând consumatorii de băuturi alcoolice, fumătorii ori homosexualii. "Strada" l-a oprit rapid. "Mulţumim!", i-au strigat oamenii, aşa că tânărul s-a lăsat păgubaş.

Înainte să pornească în marş, manifestanţii au ascultat Imnul Naţional, iar unii dintre ei şi-au aprins lanternele de la telefoane.

În marş

La ora 20, protestatarii s-au strâns din nou pe platoul din faţa Bisericii cu Lună, de unde au pornit în marş pe traseul Piaţa Unirii - Traian Moşoiu - Piaţa 1 Decembrie - Piaţa Emanuil Gojdu - Parcul 1 Decembrie - str. Independenţei - Piaţa Unirii. În timpul marşului, orădenii au strigat lozincile deja celebre, precum "Vrem justiţie, nu corupţie", "Dragnea, nu te vrem, ieşi afară din sistem" ori "RTV şi Antena 3, promotorii mafiei".

La ora 20.30, coloana a ajuns în turbogiraţie şi se îndreaptă spre Parcul 1 Decembrie, unde participanţii vor să huiduie la sediul PSD Bihor. Ei au scandat tot drumul, fiind claxonaţi, din când în când, de şoferi. "Asta-i trădare, nu e guvernare", e unul dintre sloganuri. Protestului s-au mai alăturat oameni, astfel că sunt puţin peste 300 de manifestanţi.

Ora 20:40 Mulţimea a oprit în faţa sediului PSD Bihor. A fost cel mai entuziast moment, în care, timp de aproximativ două minute, participanţii la protest au huiduit şi strigat continuu: "Afară cu PSD din ţară", "Asta-i trădare, nu guvernare", "PSD ciuma roşie", "Hoţii".

Ora 20:50 Protestatarii au ajuns din nou în Piaţa Unirii, mulţumindu-le jandarmilor pentru că i-au însoţit: "Jandarmeria, jos pălăria". Marşul s-a derulat fără incidente.

Ora 21:05 Protestul s-a încheiat, după ce orădenii şi-au dat întâlnire pentru luni seară. Aproximativ 30 de oameni au mai rămas în Piaţa Unirii şi socializează între ei, în grupuri mici.