Cum primăvara este sezonul în care agricultorii au obiceiul de a incendia terenurile şi miriştile pentru a le curăţa de uscături, pompierii bihoreni atrag atenţia că aceste focuri trebuie puse doar de persoane autorizate. Mai precis, pot da foc terenurilor agricole şi miriştilor doar cei care au un accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi un permis de lucru cu focul de la primărie.

În caz contrar, există riscul producerii unui incendiu necontrolat. De altfel, în doar două zile, militarii au intervenit la 9 astfel de incendii, care au mistuit în total 28 de hectare de teren. "Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative", a declarat, joi, locotenentul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

În plus, incendiile de pe terenuri pun în pericol casele din jur, anexele gospodăreşti, depozitele de furaje ori chiar păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte de gaz ori alte lichide combustibile şi căi de circulaţie.

Astfel, pompierii le cer bihorenilor să nu pună foc pe terenuri decât dacă au actele necesare, dar şi dacă se întrunesc şi alte condiţii. Mai precis, trebuie să nu fie vânt, zona de ardere trebuie izolată de căile de comunicaţie, de construcţii ori de diferite culturi, arderea se face doar pe timp de zi şi este continuu supravegheată.