Două mari proiecte ale Primăriei, cel de amenajare a dealului Ciuperca şi cel de construire a aquapark-ului, au probleme de mediu, ambele cauzate de întârzierea cu care angajaţii municipalităţii au depus documentele la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Nu tăiaţi arborii!

În cazul proiectului de construire a complexului wellness Nymphaea, pe locul fostului ştrand municipal, funcţionarii Primăriei au solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, la începutul lunii martie, un aviz pentru defrişarea a 200 de arbori şi arbuşti, toţi aflaţi în incinta fostului ştrand.

Lucrarea nu fusese cuprinsă în proiectul iniţial, pentru care Primăria a obţinut în 2014 avizul APM Bihor şi în baza căruia au început lucrările la aquapark. "Acum, şi-au dat seama că trebuie să şi defrişeze, şi au solicitat revizuirea actului de reglementare emis în 2014. Dar acest lucru nu se poate realiza, pentru că nu putem evalua impactul asupra mediului", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, şefa APM Bihor, Sanda Mercea.

Potrivit acesteia, Ordinul Ministrului Mediului nr. 135/2010 privind aprobarea metodei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private, arată la articolul 5 că o astfel de evaluare nu se poate face decât înainte de demararea lucrării. Or, în cazul aquapark-ului, şantierul este în lucru, deci specialiştii APM Bihor nu mai pot evalua dacă arborii şi arbuştii pot sau nu să fie tăiaţi.

Deal fără aviz

În cazul amenajării grădinii publice pe dealul Ciuperca, lucrurile sunt şi mai complicate. Deşi lucrările au început încă din ianuarie, Primăria a depus la APM Bihor o solicitare de eliberare a acordului de mediu abia pe 13 februarie 2015.

"Inspectorii APM Bihor au verificat amplasamentul şi s-a constatat că lucrările au fost începute: era îndepărtată vegetaţia arbustivă şi unele exemplare de arbori, la fel aleile de acces, şi se lucra la terasarea şi realizarea de căi de acces", a explicat Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al APM Bihor.

În baza aceluiaşi ordin 135/2010, APM Bihor a decis să respingă solicitarea acordului de mediu, decizie comunicată Primăriei pe 19 martie. Astfel, dacă în ce priveşte proiectul aquapark-ului doar o etapă a lucrării, cea a defrişărilor, nu are avizul APM, în cazul dealului Ciuperca întreaga lucrare este neavizată.

Lucrările, înainte!

În ciuda acestor deficienţe, viceprimarul Mircea Mălan spune că lucrările continuă. "Vom încerca să găsim soluţii să rezolvăm problemele", a spus edilul.

Mălan a mai afirmat că întârzierea cu care Primăria a depus solicitările de eliberare a avizelor necesare se datorează reproiectării lucrărilor. Ambele proiecte au fost date la refăcut înainte de a fi puse în practică, aquapark-ul pentru că în forma iniţială avea numeroase defecte, iar Ciuperca pentru că era prea scump, şi, spune viceprimarul, după refacerea lor proiectanţii au omis să pregătească documentaţia de mediu completă. "Lucrările continuă, vom găsi o modalitate de soluţionare", a încheiat viceprimarul.

Stejarii rămân uniţi!

Nici proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii nu a trecut fără emoţii de APM Bihor. Inspectorii de mediu au eliberat Primăriei un aviz pentru defrişarea a 60 de arbori şi arbuştilor din piaţă, prea bătrâni sau prea bolnavi pentru a fi păstraţi, însă au cerut în mod expres păstrarea celor 10 stejari aflaţi pe aliniamentul din faţa palatului Vulturul Negru.

Conform deciziei APM Bihor, stejarii "vor fi păstraţi şi integraţi în noul proiect de amenajare", iar Primăria nu are de ales decât să se conformeze.