Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat, joi, la finalul unei conferinţe de presă, că "nu există niciun fel de temei real" în spatele acuzaţiilor potrivit cărora a dat afară funcţionari prin "practici neprincipiale". Liberalul a răspuns astfel întrebărilor BIHOREANULUI pe marginea afirmaţiilor dure ale preşedintelui UDMR Bihor, Cseke Attila, care a susţinut că acţionează "din ură faţă de maghiari". 

"Din ură..."

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Cseke Attila, care ocupă și funcția de ministru al Dezvoltării, l-a criticat dur, la finalul săptămânii trecute, pe preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, spunând într-un discurs, la finele căruia a fost reales ca preşedinte al UDMR Bihor, că liberalul este "fără viziune", că "acţionează din ură faţă de maghiari", referindu-se la concedierile făcute în CJ Bihor, dar şi că "masacrează" viaţa culturală, cu un singur scop: desfiinţarea Teatrului Szigligeti din Oradea. 

Solicitat să comenteze aceste acuzaţii din partea unui partener de coaliţie, Ilie Bolojan s-a ferit să-i răspundă direct lui Cseke. "Eu nu am aceste declaraţii pe care dl. Cseke le-a făcut, prin urmare nu doresc să fac comentarii fără să am nişte date exacte. Suntem la o conferinţă de presă la Consiliul Judeţean, nu la partid", a spus, într-o primă fază, Ilie Bolojan.

Fără surpări

Totuşi, liberalul a continuat subliniind că nu acţionează pe criterii etnice, religioase sau de sex, ci având ca principiu eficienţa şi cheltuirea cumpătată a banilor publici, aşa explicând şi concedierile masive pe care le-a făcut conducerea CJ Bihor la finele anului trecut. 

"Ce pot să vă spun: Consiliul Judeţean Bihor nu acţionează într-o formulă etnică. Este nesemnificativ pentru Consiliul Judeţean dacă angajaţii sunt de o confesiune sau alta, sunt femei sau bărbaţi, de o etnie sau alta. Important este să fie colegi care îşi fac datoria şi ale căror posturi se justifică", a afirmat preşedintele CJ Bihor. 

Apoi, Bolojan a subliniat că, deşi în prezent are mult mai puţini angajaţi, instituţia "nu s-a surpat", iar asta înseamnă că organigrama a fost supradimensionată anterior, în mandatul UDMR-istului Pásztor. 

"Ce am constatat după 7 luni de la reorganizarea din luna noiembrie a anului 2020: că suntem cu jumătate din personalul CJ, respectiv cu 20% din personalul asociaţiilor şi fundaţiilor de pe lângă instituţie, şi nu s-a surpat Consiliul. Eu nu am făcut statistici confesionale, etnice sau de altă natură, dar constatăm că acei oameni nu-şi justificau existenţa (n.r. – în respectivele funcţii). Se va dovedi şi în perioada următoare că nu se va întâmpla o sincopă majoră în activitatea Consiliului", a detaliat el. 

Fără risipă pe "clientela politică"

Mai mult, Bolojan s-a arătat convins că bihorenii nu ar vrea ca banii lor să fie cheltuiţi aiurea, indiferent cărei etnii sau confesiuni îi aparţin. "Eu cred că nici cetăţenilor de etnie maghiară, nici celor de etnie română, nici celor ortodocşi, romano-catolici, reformaţi, baptişti, penticostali, nu le convine ca din banii lor să fie plătite nişte posturi care nu-şi justifică existenţa. Prin urmare, cred că am procedat corect. Nu perfect. Justeţea acestei decizii se va vedea şi în anii următori", a spus preşedintele CJ Bihor, precizând că reducerile de personal "s-au făcut pe baza unei analize de activitate", conduse de alte persoane decât cele din conducerea instituţiei. 

De altfel, a subliniat Bolojan, inclusiv instanţele au constatat că restructurarea a fost făcută legal: "Până acum procesele pe care le-am avut pe partea de reorganizare au fost câştigate de CJ. Sigur, mai avem procese pe rol. Eu sper că în afara probei practice, în sensul că funcţionăm bine-mersi şi aşa, şi instanţele să constate că aceste proceduri au fost făcute corect".

În fine, Bolojan a spus că "nu există niciun fel de temei real în abordări conform cărora conducerea CJ Bihor ar avea "practici neprincipale, faţă de etnicii maghiari, sau de altcineva". "Am încercat să facem lucrurile cât mai corect posibil, să nu risipim puţinii bani pe o clientelă politică", a încheiat Bolojan.

Vezi răspunsul lui Ilie Bolojan, de la minutul 24 al înregistrării: