Deputatul Ştefan Seremi a vorbit, joi, despre o nouă ordonanţă a Guvernului prin care a fost aprobat Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, care prevede proiecte importante pentru toate regiunile ţării şi care se va întinde până în 2015.

"Aceasta se referă la proiectele rămase restante pe măsura 3.2.2 de finanţare europeană (n.r. - privind renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală), şi care nu au îndeplinit cele 65 de puncte necesare, iar ca atare nu au fost finanţate. Având în vedere că s-au cheltuit bani pentru studii de fezabilitate, studii tehnice, dar nu au mai beneficiat de finanţare integrală din fonduri europene, s-a luat decizia să se finanţeze proiectele care îndeplinesc peste 50 de puncte", a spus Seremi.

El a adăugat că din cele 800 de proiecte restante, doar aproximativ 100 nu au cumulat cele 50 de puncte. Printre cele care urmează să fie subvenţionate se numără şi 39 din judeţul Bihor, vizând infrastructura din tot atâtea localităţi precum Sântandrei, Nojorid, Dobreşti sau Roşia.

Potrivit parlamentarului, din cele 59 de proiecte depuse, din care unul pe numele unei asociaţii, în judeţul nostru au fost câştigate până acum 19, în tot atâtea localităţi, ca de exemplu Curtuişeni, Copăcel, Holod, Biharia, Bulz sau Bratca.

Seremi a spus că va face demersuri ca să fie rezolvate cât mai multe drumuri şi reţele de canalizare în judeţul Bihor şi a precizat, pe de altă parte, că la Săcădat se introduc utilităţi pe 10 kilometri, iar pârtia de la Vârtop, pentru care a făcut lobby, este aproape de finalizare.

Parlamentarul a mai anunţat că, la propunerea MAI, Guvernul a alocat aproximativ 69 milioane de lei pentru autorităţile locale, deocamdată el nefiind în măsură să precizeze cât va reveni judeţului Bihor.