Criza Covid-19 a însemnat un test pentru lumea întreagă. Am traversat o perioada dificilă, greu de prevăzut, dată fiind natura extrem de contagioasă a noului coronavirus.

Pe lângă măsurile luate la nivel național, aici, în Bihor, împreună cu instituțiile subordonate, am depus eforturi pentru a identifica și implementa cele mai bune soluții, astfel încât bihorenii să fie în siguranță. Am luat măsuri unice la nivel național, precum numirea unui manager general pentru coordonarea spitalelor la nivelul județului, testarea tuturor persoanelor aflate în carantină, iar acolo unde a fost nevoie, am decis izolarea unei comunități care prezenta un risc major de răspândire a virusului.

În contextul stării de alertă, am dispus distribuirea de măști de protecție și kituri biocide pentru categoriile vulnerabile din Bihor. Produsele, provenind din cantități confiscate în Vama Borș, au ajuns la circa 25.000 de bihoreni. M-am asigurat, de asemenea, că elevii sunt protejați. În cursul săptămânii trecute, Inspectoratul Școlar a primit 409.000 măști de protecție, 11.500 kituri cu biocide și 450 de viziere.

Peste toate consider că am trecut cu bine, nefiind situații grave în județul nostru.

Trebuie să conștientizăm, însă, că greul nu a trecut. Încă se înregistrează cazuri noi de infectare, iar cetățenii au cea mai mare responsabilitate de a se proteja, prin purtarea măștii, păstrarea distanțării sociale și respectarea celorlalte măsuri sanitare.

Pandemia a suspendat proiectele pe care ne-am propus să le realizăm dar, odată cu relaxarea măsurilor și revenirea la normalitate, ne focusăm pe ceea ce am început în urmă cu 6 luni. Ne-am angajat la îmbunătățirea infrastructurii rutiere la nivel județean, alocând bugete record pentru reabilitări și proiecte noi, pregătim o reformă pentru instituțiile publice deconcentrate și identificăm oportunități de a digitaliza serviciile publice.

Cred și știu că, prin bună credință, profesionalism și implicare, vom putea lua măsuri care vor crește calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

Dumitru Ţiplea
Prefectul judeţului Bihor