În această săptămână, mai precis pe 28 octombrie, autorizaţia de mediu a fermei Nutripork din cartierul Ioşia va expira şi, aşa cum se ştie, o nouă solicitare este în analiza Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. Până când se va lua o decizie, în fermă nu vor putea fi aduşi noi porci, ci doar crescuţi cei aflaţi în hale la momentul expirării autorizaţiei.

Dosarul prin care ferma solicită reautorizarea a fost depus la APM Bihor luna trecută, iar în Agenţie s-a format un grup de specialişti care are scopul să analizeze cererea. O parte din aceştia au făcut o primă vizită la ferma din Ioşia, iar miercuri, în aşa-numita şedinţă a Consiliului de Analiză Tehnică, specialiştii vor stabili ce este de făcut în continuare. La aceeaşi întâlnire, foarte probabil, se va stabili şi când va avea loc dezbaterea publică pe tema solicitării Nutripork.

"Ţineţi cont de noi!"

Până când vor putea să-şi spună cu voce tare doleanţele, unii cetăţeni au reacţionat în scris. În numele locuitorilor din comuna Sîntandrei, şi ei deranjaţi de duhoarea de la ferma din Ioşia, Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area a transmis un memoriu către APM Bihor.

Documentul, semnat şi în nume personal de Nadia Pal, fost candidat la Consiliul Local Oradea şi, totodată, cea care în 2015 a strâns peste 3.000 de semnături de la orădeni pentru închiderea fermei Nutripork, înşiră o serie de condiţii legale sau recomandate de directive europene pe care ferma nu le îndeplineşte în prezent, cum ar fi distanţa faţă de zonele rezidenţiale, lipsa unei staţii de epurare şi, mai important, lipsa unui plan de mirosuri.

Criticând faptul că nu se face o monitorizare continuă a poluării olfactive, semnatarii memoriului cer APM Bihor să ţină cont de vocea lor.

"Vă rugăm ca în luarea deciziei legată de desfăşurarea activităţii în acest complex zootehnic, să fie respectate toate normele şi legislaţia europeană în vigoare şi nu în ultimul rând să respecte oamenii afectaţi, care şi-au exprimat în permanenţă nemulţumirea faţă de modul în care această societate şi-a desfăşurat activitatea", se arată în memoriu.

Scrisoare de la un deputat

Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş (foto) a transmis la rându-i o scrisoare către APM Bihor. Pe un ton mai vehement, parlamentarul – care de-a lungul ultimilor ani s-a preocupat de problema poluării olfactive, cerând soluţii de la Ministerul Agriculturii, Mediului şi Sănătăţii deopotrivă – cere ca Agenţia să nu elibereze autorizaţia de mediu.

"Vă rog, în numele acestor zeci de mii de orădeni şi bihoreni, să evaluaţi cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate situaţia şi să nu eliberaţi autorizaţia, pentru că această firmă a demonstrat că nu îi pasă de ce spun oamenii şi sfidează orice reclamaţie sau sugestie. Pe parcursul celor 10 ani, cetăţenii au reclamat la Primărie, au semnat petiţii online sau chiar pe liste, ziarele au relatat aceste nemulţumiri, dar nu s-a întâmplat nimic pentru că de fiecare dată, li se spunea că activitatea respectă toate condiţiile de autorizare", se arată în scrisoarea deputatului.

Totodată, Cherecheş înşiră şi ea deficienţele fermei: lipsa perdelei vegetale care să înconjoare complexul, distanţa mică faţă de zonele locuite şi faptul că neutralizarea mirosurilor cu felurite substanţe s-a dovedit inutilă.

"Pentru ca activitatea să nu  deranjeze locuitorii municipiului, ar trebui probabil ca tot circuitul să fie închis, să existe perdele de apă care să blocheze emanarea mirosurilor neplăcute şi să se folosească enzime de calitate superioară. Nefiind specialist în domeniu şi neavând competenţa sau autoritatea de a vă spune ce aveţi de făcut sau care sunt cele mai bune practici în domeniu, vă cer doar să vă faceţi datoria ca să asiguraţi orădenilor un aer respirabil, care să nu conţină substanţe care să afecteze sănătatea populaţiei sau starea de confort a acesteia", a mai scris deputatul PNL.

Factorul surpriză

Pe de altă parte, aşa cum a anunţat BIHOREANUL, la şefia APM Bihor s-a petrecut acum o numire surprinzătoare. Olimpia Mintaş este, începând de miercuri, noul director al Agenţiei, numită printr-o decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Mintaş nu doar că n-a lucrat niciodată la APM Bihor, ci este unul dintre asociaţii şi administratorii firmei Acormed, specializată în consultanţă şi studii de mediu, exact cea care a realizat şi studiul pentru Nutripork, prin care se recomandă emiterea unei noi autorizaţii.

Aşadar, noua directoare APM Bihor va face parte din colectivul de specialişti care vor decide dacă propunerea pe care tot ea, dar în calitate de specialist în mediul privat, a făcut-o. Cum anume va evita această incompatibilitate, rămâne de văzut. Cert este că miercuri, Mintaş nu va participa la şedinţa CAT, fiind în concediu medical.