Circa 70 de orădeni s-au strâns sâmbătă după amiază în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a protesta împotriva eutanasierii câinilor maidanezi.

Aducându-şi cu ei patrupezii de diverse rase, dintre care unii adoptaţi chiar din Adăpostul Grivei, administrat de Administraţia Domeniului Public, oamenii au protestat paşnic, strigând din când în când, îndemnaţi de iniţiatoarea protestului, sloganuri precum "Nu eutanasiere", "Pentru umanitate şi respect", "Pentru civilizaţie" ori "Pentru dreptul la viaţă".

"Ne-am adunat aici pentru a lupta pentru drepturile animalelor, pentru a spune "Nu eutanasierii", pentru a acorda o şansă câinilor matrataţi, ucişi cu bestialitate. Vedem ce se întâmplă în ţară, în oraşul nostru, în judeţ. Vreau să vă anunţ că Asociaţia ARDA (Animal Rights Defenders Association) a depus o cerere la Primăria Oradea pentru preluarea adăpostului Grivei", a spus, aclamată de public, Amira Bokor, din partea ARDA, care a iniţiat protestul. "E un prim pas, nu ne oprim aici, avem nevoie de susţinerea voastră, ca să vadă lumea ce vrem să facem, ce avem în suflet", a mai spus aceasta.

Bokor a mai arătat că prin acest demers, organizaţia doreşte să tragă  un semnal de alarmă, doarece este nefiresc ca animale sănătoase să fie ucise în adăposturi din toată ţara. "Vă rog, ca iubitori de animale, haideţi să ne unim, să începem din Oradea şi să arătăm întregii ţări, tuturora, că Oradea a făcut un prim pas să oferim acestor animale o şansă la viaţă", a mai spus reprezentanta ARDA.

Oricare dintre cei prezenţi au putut să îşi spună părerea în faţa mulţimii, iar luările de cuvânt s-au concentrat în special pe mesaje precum oprirea cruzimii cu care câinii sunt exterminaţi. Oamenii au vorbit inclusiv despre anularea legii eutanasierii, care dă dreptul autorităţilor locale să ucidă animalele care stau mai mult de 14 zile în adăpost, chiar dacă sunt sănătoase.

De altfel, între cei care au vorbit în faţa auditoriului s-a numărat şi orădeanca Ildiko Kosztin, o cunoscută militantă pentru apărarea drepturilor câinilor vagabonzi, martor în procesul în care angajaţi ai Adăpostului Grivei, în frunte cu veterinarul Cosmin Şimonca, sunt acuzaţi de cruzime. "Vreau să vă spun că medicul veterinar de la Grivei nu mai este! Era şi timpul, după 2 ani", a spus Kosztin. "Luna viitoare, din câte ştiu, va fi procesul, sper că-i voi înfunda!", a mai spus ea, aplaudată de protestatari.

O altă problemă atinsă a fost cea a abandonului, dar şi a voluntarilor "de pe Facebook", care nu se implică cu adevărat în problema câinilor fără stăpân. "Eu în fiecare sâmbătă merg la adăpost, dar din toţi voluntarii am rămas doar trei! Chiar ne întrebau cei de la Administraţia Domeniului Public unde sunt toţi. Dar vreau să vă spun că nu mai ajung câinii în adăpost, pentru că oamenii îi omoară direct, în maşină, şi îi duc la Protan", a împărtăşit Mirela Pamfil, şi ea o cunoscută militantă.

Protestul de sâmbătă s-a încheiat cu un mini tur al parcului, în care oamenii au fluturat pancarte şi au strigat sloganuri ca "Dreptul la viaţă" şi "Nu eutanasierii".

Citiţi pe această temă articolul "Măcelarul de câini: Veterinarul Adăpostului Grivei a otrăvit câinii cu substanţe interzise şi i-a înfometat ca să se mănânce între ei"