Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a reamintit proprietarilor de terenuri că arderea resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru evitarea răspândirii unor boli.

Incendierea terenurilor are consecințe majore asupra biodiversității, pentru că distruge habitate, poate provoca dispariția unor specii de plante și animale, poate distruge cuiburi și ouă de păsări și se degajă dioxid de carbon și protoxid de azot, gaze cu efect de seră.

În plus, focul se poate extinde la păduri, clădiri sau alte obiective.

Arderea miriştilor este permisă doar ca măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, însă numai cu avizul Direcției Fitosanitare Bihor, cu o notificare către ISU Crișana, Garda de Mediu și primăria locală, iar toate documentele trebuie depuse la APM.

Agenția arată, însă, că există și alte metode, mai puțin periculoase ori nocive, pentru combaterea dăunătorilor: respectarea tehnologiei de cultură, rotația culturilor, măsuri de igienă, tratamente fitosanitare, distrugerea mecanizată a resturilor vegetale.

Cei care incendiază terenuri ilegal riscă amenzi din partea pompierilor sau a comisarilor de mediu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!