Peste 1.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, miercuri seara, pentru a protesta faţă de votul dat astăzi de Comisia juridică din Senat pe Legea graţierii. Un amendament votat de parlamentarii din comisie le-ar permite celor condamnaţi pentru mită și trafic de influenţă să beneficieze de măsura grațierii.
Corupţia ucide...
Protestul a fost convocat pe Facebook, pe pagina „Corupţia Ucide”. „Când legea devine fărădelege, rezistenta este o datorie! Ne schimbăm azi programul şi ne re-vedem în stradă”, era apelul postat pe pagina de socializare.
Acţiunea „NU graţierii corupţilor - OUG 13 revine. Și noi!” era anunţată cu începere de la ora 19:00 şi până la 23:59.
Protestatarii au aprins din nou flash-urile telefoanelor mobile, așa cum au făcut la manifestațiile de amploare din februarie, împotriva controversatei OUG 13, care a fost abrogată între timp.
Manifestanţii au scandat „Hoţii!” şi au purtat pancarte pe care scria „Nu suntem o naţie de hoţi!”. Înainte de miezul nopţii, protestatarii din Piaţa Victoriei au început să plece, iar circulaţia în faţa sediului Guvernului a fost reluată.
Manifestaţii similare, dar de mai mică amploare, s-au înregistrat şi în alte oraşe din ţară, precum Cluj Napoca, Sibiu, Braşov, Constanţa.
Băsescu, drag de corupţi
Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi „pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.
"Am propus-o (luarea de mită - n.r.) pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având în vedere că nu discutăm de recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”, au fost argumentele enunţate de Traian Băsescu.
Grindeanu, Iohannis, Dragnea: împotrivă
Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în Comisia juridică a Senatului. ”Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul.
La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, că dezaprobă categoric votul din Comisia Juridică, menţionând că va discuta cu membrii PSD ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente. “Am spus tot timpul şi îmi menţin punctul de vedere că nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie", a spus Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Suceava, că este neplăcut surprins de decizia din Comisia Juridică, după ce parlamentarii jurişti au introdus un amendament prin care se graţiază faptele de corupţie. "Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuşi ceva despre evoluţia din comisie", a declarat Iohannis.