Pompierii le recomandă bihorenilor să fie precauţi în timpul iernii şi să folosească instalaţiile de încălzire sau electrice fără improvizaţii.

Sorin Caba, ISU Crişana"Sezonul rece, în fiecare an, dă multe misiuni pompierilor. (...) Această perioadă este încărcată de un anumit tip de incendiu, cel generat de instalaţiile de încălzire. O suprasolicitare sau o utilizare improprie a acestora generează de multe ori incendii", a declarat colonelul Sorin Caba, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, miercuri, într-o conferinţă de presă.

În ultimele două luni, în Bihor au avut loc 192 incendii. Dintre acestea, nu mai puţin de 37 au fost provocate de instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii sau lăsate sub tensiune nesupravegheate. Alte 27 de incendii au fost provocate de focul deschis, 14 de coşuri de fum defecte sau necurăţate şi nouă de mijloace de încălzire defecte sau nesupravegheate.

Bihorenii trebuie să fie atenţi şi la un "ucigaş din umbră", cum l-a descris dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD Bihor, în aceeaşi conferinţă de presă: monoxidul de carbon, gaz degajat în urma arderilor incomplete. "Centralele cu ardere incompletă, indiferent că sunt pe gaz sau pe lemne, pot duce la generarea unui gaz, monoxidul de carbon, care nu are miros, gust, nu se vede, deci nu este ca fumul de incendiu, şi care în majoritatea cazurilor provoacă stări grave sau chiar deces", a declarat Borcea.

O astfel de intoxicare s-a petrecut chiar săptămâna trecută, în Aleşd, când o familie întreagă (ambii părinţi şi doi copii) a ajuns la spital, din fericire nu în stare gravă.

Simptomele intoxicării cu monoxid de carbon sunt stările de ameţeală, durerile de cap şi stări generale de rău. Cei care bănuiesc că au o asemenea intoxicaţie trebuie să aerisească încăperea cu pricina, apoi să iasă din incinta ei şi să ceară ajutorul specialiştilor.