Ziua de marţi a fost una încărcată pentru pompierii bihoreni, care au intervenit pentru stingerea a şase incendii care s-au produs la terenuri virane, în pădure, pe o păşune şi într-un cimitir în mai multe localități din județ. Toate au fost provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - Bihor, incendiile au avut loc marţi după-amiază şi seara.

Flăcările s-au manifestat pe un teren viran de pe strada Făcliei din Oradea, pe un teren viran din localitatea Dolea, comuna Suplacu de Barcău, la litiera a două păduri din Valea Crişului (comuna Bratca), pe o păşune împădurită din satul de vacanţă Boga (comuna Pietroasa), precum şi într-un cimitir din satul Hodoş, comuna Sălard.

"Evenimentele menţionate, soldate cu arderea frunzişului şi lăstărişului din păduri, pe o suprafaţă de aproximativ şapte hectare, respectiv a vegetaţiei uscate şi a unor deşeuri de pe terenurile virane şi din cimitir, pe o suprafaţă de circa un hectar, au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate", se arată în comunicat.

În cazul păşunii din satul de vacanţă Boga, pompierii au reuşit să împiedice propagarea incendiului, salvând din calea flăcărilor câteva construcţii ce riscau să fie mistuite de flăcări.

În acest context, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că în urma unor astfel de situaţii au fost şi cazuri în care focul s-a extins din cauza vântului şi a produs pagube în gospodăriile oamenilor ori chiar victime.

Arderile necontrolate pot constitui şi cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice.


ARDEREA MIRIŞTILOR ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE INTERZISĂ!

Pompierii militari bihoreni reamintesc cetăţenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!