"Telenovela" admisibilităţii recursurilor în cauzele evaluabile în bani continuă, în sensul în care se pare că cei care au declarat recurs în cauzele pornite anterior datei de 20 iulie 2018 au din nou o speranţă că aceste recursuri vor deveni admisibile.

Problema recursurilor în cauzele civile reflectă perfect degringolada care există astăzi în sistemul juridic românesc, asemănătoare celei care guvernează întreaga societate românească actuală.

Astfel, aşa cum am mai arătat, printr-o decizie publicată în 20 iulie 2017, Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a stabilit că se poate exercita recurs în toate cazurile evaluabile în bani şi nu doar în cele peste 1.000.000 de lei, cum era prevăzut în codul de procedură civilă.

Deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să se supraaglomereze în urma acestei decizii şi în contextul în care Ministerul Justiţiei era "ocupat" cu alte probleme şi nu a modificat legislaţia în materie, Instanţa Supremă a pronunţat două decizii de interpretare contrare legii în vigoare, prin care a stabilit că o mare parte a recursurilor vor fi judecate de curţile de apel, pe de-o parte, iar pe de altă parte că recursurile în cauzele pornite anterior datei de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile.

Aşa cum arătam acum câteva luni, singura soluţie la acel moment era invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate cu privire la decizia Înaltei Curţi.

Între timp, însă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională o prevedere dintr-un proiect de lege pentru modificarea codului de procedură civilă, care relua prevederea din decizia de interpretare a Instanţei Supreme ce declara inadmisibile recursurile declarate în cauzele pornite anterior datei de 20 iulie 2017.

Deşi această decizie nu poate produce efecte în practică, fiind pronunţată cu privire la un proiect de lege şi nu la o lege în vigoare, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat din nou Înalta Curte, cerându-i să pronunţe o nouă decizie interpretativă, motiv pentru care instanţele din România suspendă recursurile aflate pe rolul curţilor de apel până la o nouă decizie a Instanţei Supreme.

Culmea ar fi ca noua decizie să o contrazică pe cea veche. Însă, trăim în România aşa că...