Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.

Tot atunci am arătat că singura soluţie pentru a se aplica cele stabilite prin decizia obligatorie a Curţii Constituţionale (pe care o apreziez greşită dar obligatorie) ar fi invocarea de excepţii de neconstituţionalitate în recursurile declarate, existând probabilitatea ca interpretarea dată prin decizia Înaltei Curţi să fie declarată neconstituţională.

Cele arătate atunci au fost confirmate printr-o decizie din 4 iulie 2018 a Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale unele prevederi din proiectul legii de modificare a Codului de procedură civilă.

Mai concret, Curtea a declarat neconstituţională o prevedere tranzitorie arătând că "textul criticat, pe de o parte, pare să condiţioneze aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 369 din 30 mai 2017 de faptul ca data pornirii procesului civil să fie ulterioară publicării deciziei antereferite" şi că proiectul legii "omite să reglementeze competenţa de judecată a recursurilor formulate după 20 iulie 2017".

Practic, Curtea Constituţională ne spune că legiuitorul (şi implicit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) trebuie să se conformeze deciziilor obligatorii ale Curţii, din acest moment fiind clar pentru toată lumea că prima excepţie de neconstituţionalitate invocată faţă de decizia Înaltei Curţi va fi admisă.

Trebuie precizat că această decizie a Curţii Constituţionale nu produce efecte directe, deoarece a fost declarat neconstituţional doar un proiect de lege cu consecinţa că acesta nu va intra în vigoare, dar în acelaşi timp, transmite un semnal clar din partea Curţii cu privire la soluţia ce urmează a fi pronunţată în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate ulterioare.

În final, ar fi de remarcat că decizia Curţii Constituţionale a fost pronunţată tocmai la sesizarea... Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie!