Pentru a-i determina pe orădeni să fie mai atenți atunci când traversează strada, un pianist orădean, Thurzó Zoltan, a propus municipalității un proiect inedit: desenarea a trei marcaje speciale pe zebre care să le transmită oamenilor că folosirea telefonului și a căștilor în timp ce traversează strada le poate pune viața în pericol, dar și că mersul pe bicicletă este interzis în acele locuri.

Primăria Oradea a acceptat propunerea, astfel că, de joia trecută, semnele speciale au apărut în Oradea, în zona Rogerius, dar şi pe drumul expres. Detalii despre proiect au fost oferite marţi de Thurzó Zoltan şi de consilierul primarului Oradiei, Zatykó Gyula, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în teren. 

Inspirat de marcaje asemănătoare pe care le-a văzut în Ungaria, Thurzó a vrut să-i inspire pe orădeni să fie mai responsabili în trafic, pentru că, spune el, a văzut de multe ori cum pietonii își puneau viața în pericol pentru că fie erau cu ochii în telefon, sau ascultând muzică în căşti, în loc să se asigure înainte şi în timp ce traversau.

"Anul trecut, în noiembrie, am depus proiectul la Primărie. Este vorba despre trei imagini care îl anunță pe pieton că traversarea trecerii în timp ce folosește telefonul sau ascultă muzică nu este recomandată și că mersul pe bicicletă este interzis. Primele două le-am realizat eu pe calculator. Am propus ca acestea să fie desenate pe trecere pentru a fi cât mai vizibile. În felul acesta, sper eu, trecătorii îşi vor da seama că trebuie să fie atenţi", a spus pianistul.

De altfel, tocmai în timp ce Thurzó le oferea aceste informaţii jurnaliştilor, pe trecerea de pietoni din apropiere traversa o tânără care asculta muzică în căşti şi care nici nu a observat pictogramele.  

Până acum imaginile au fost vopsite pe 20 de treceri de pietoni din Oradea, însă în perioada următoare municipalitatea are în plan ca toate zebrele din zonele aglomerate și periculoase să fie marcate în acest fel. "Realizarea celor şase pictograme – trei într-un capăt al trecerii şi trei în altul – costă 250 de lei", a spus Zatyko Gyula.