Potecile şi traseele montane nu sunt piste pentru ATV-uri, motociclete sau maşini. Jandarmeria Bihor cere ajutorul turiştilor pentru a-i prinde pe cei care intră cu autovehiculele în zonele protejate din Parcul Natural Apuseni.

Fenomen răspândit

Autorităţile au observat un fenomen în mediul online, unde, spun ei, s-au format mai multe grupuri pe reţelele de socializare în care sunt distribuite hărţi cu trasee montane denumite "libere", adică locuri pe unde nu patrulează oamenii legii. "Există o categorie de «iubitori ai muntelui» care confundă potecile şi traseele montane cu piste de încercare pentru diferite autovehicule", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Jandarmeria Bihor.

Unii drumeţi le-au povestit jandarmilor că fenomenul este însă mult mai amplu, şi că aventurierii fac mult zgomot, iar cei care parcurg traseele pe picioare trebuie să se ferească din calea autovehiculelor. 

Amenzi mari

Potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, "pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public". Cei care încalcă prevederea pot primi amenzi între 6.500 şi 7.000 de lei (persoane fizice) şi între 25.000 şi 30.000 de lei (persoane juridice). 

De altfel, în ultima săptămână autorităţile au identificat şi amendat patru persoane care au intrat cu autovehiculele pe pajiştile din Parcul Natural Apuseni.

"Deşi patrulăm permanent alături de rangerii Parcului Natural Apuseni, este imposibil să acoperim întreaga zonă, de aceea avem nevoie şi de sprijinul turiştilor care să ne semnaleze astfel de activităţi", mai transmit jandarmii prin comunicat. 

Cei care observă autovehicule în zone interzise pot suna la numărul de urgenţă 112 dar şi la Parcul Natural Apuseni -  0372.702.242.