În apropierea Paştelui, specialiştii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor le reamintesc consumatorilor să aibă grijă ce cumpără pentru masa de sărbători, pentru a elimina orice risc care ar putea dăuna sănătăţii.

Aceştia recomandă evitarea consumului excesiv de băuturi alcoolice şi alimente, achiziţionarea produselor din carne din locuri autorizate şi preparea corectă a cărnii de miel.

Sfaturile DSP Bihor:

Evitaţi consumul în exces!

-  achiziţionarea de produse alimentare de origine animală din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare, pentru a se înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare, trichineloză.

-  evitarea consumului excesiv de alimente şi alcool, cauzatoare de: colici biliare şi renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool. Prăjiturile şi cozonacul, deoarece au un conţinut ridicat de glucide, reprezintă un risc major pentru persoanele care au diabet zaharat sau predispoziţie la diabet zaharat, de aceea trebuie consumate cu moderaţie.


(Sursa foto: Retete.unica.ro)

Riscurile cărnii de miel 

Carnea de miel, consumată tradiţional în această perioadă, poate determina afectarea stării de sănătate dacă este consumată în exces şi/sau dacă este preparată necorespunzător. Datorită compoziţiei nutriţionale pot apărea următoarele riscuri:

- conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi: atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);

- conţinutul scăzut de fibre alimentare: recomandăm consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipaţia; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţă şi orez;

- conţinutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită;

- conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.


(Sursa foto: Csid.ro)

În cazul consumului cărnii de miel, în vederea protejării sănătăţii, trebuie respectate următoarele măsuri:

- în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg;

- prepararea cărnii de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei.

- evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociată doar cu legume.

- la achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare.

- nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.