Mersul pe munte nu este atât de ușor precum pare, iar patru turiști din Bihor au simțit-o pe pielea lor.

Ei au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani ca să ajungă în siguranță în Padiș, după ce și-au ales un traseu lung și dificil, pe care nu l-au putut finaliza. Alegerea circuitului n-a fost singura greșeală făcută de turiști, care s-au dus pe munte îmbrăcați necorespunzător și fără condiția fizică necesară.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Jandarmeria Bihor, echipajul din postul montan Padiș a fost chemat în ajutor duminică seară, după ce grupul format din 4 turiști, două femei și doi bărbați, cu vârste între 30 și 60 de ani, a sunat la 112.

Turiștii porniseră la drum în jurul orei 11, hotărâți să parcurgă traseul dus-întors cabana Padiș - Glăvoi - Cheile Galbenei. Circuitul nu este unul pentru amatori, însă, cu o distanță de peste 17 km și cu un grad de dificultate ridicat, cum turiștii ar fi putut afla de pe internet.

„Din cauza unei aprecieri greșite a dificultății traseului, a timpului necesar, dar și a echipamentului inadecvat, aceștia au ajuns epuizați la capătul traseului în jurul orei 18:30. Una dintre persoanele mai în vârstă acuza dureri la un membru, motiv pentru care grupul a decis să nu se mai întoarcă pe același traseu”, a transmis Jandarmeria.

De pe drumul forestier Galbena, turiștii extenuați au sunat după ajutor, mai cu seamă că între timp s-a lăsat întunericul. Jandarmii le-au cerut să rămână grupați, într-o zonă cu semnal, până la sosirea lor.

„Cei patru au fost recuperați de pe drumul forestier Galbena, iar după evaluarea stării lor, aceștia au refuzat ajutorul medical, fiind transportați de către jandarmii montani la autoturismul lor aflat în stațiunea Padiș”, se mai arată în comunicatul Jandarmeriei.

Jandarmii montani reamintesc că turiștii care urcă pe munte trebuie să se informeze despre traseul pe care vor să îl parcurgă, durata acestuia și gradul de dificultate. De asemenea, trebuie să aleagă trasee corespunzătoare pregătirii lor fizice.

Evident, și prognoza meteo trebuie verificată, iar echipamentul să fie adecvat inclusiv pentru schimbări bruște ale vremii, cum se întâmplă adesea la munte.

Pentru a nu fi surprinși pe munte de lăsarea întunericului, când orientarea devine mult mai dificilă, iar riscul de accidentări crește, turiștii trebuie să înceapă drumeția cât mai devreme în cursul zilei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!