Fără să aibă de la cine primi un sfat părintesc şi o îndrumare în viaţă, copiii crescuţi în orfelinate se pot rătăci uşor pe drumul pierzaniei. Nu de puţine ori ajung delincvenţi sau narcomani, pentru că refigiul în droguri pare cea mai simplă cale de evadare din realitate.

Când un copil dintr-un orfelinat are totuşi şansa unei vieţi normale, firesc ar fi ca persoanele din jur să-l susţină. Fix asta nu se întâmplă la Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea, unde "locatarilor" li se interzice să facă sport pe motiv că... nu îi ajută la nimic.

Pe banii altora

În urma unei licitaţii din ianuarie 2012, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a încredinţat administrarea Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea Fundaţiei Copiii Făgăduinţei, înfiinţate în 1998 de orădeanul Samuil Mitra. Vreme de trei ani, ONG-ul, care are relaţii cu mai multe organizaţii penticostale din străinătate, are grijă de cei 78 de copii din orfelinat, contra unei sume totale de 4,9 milioane lei.

Anul trecut, Mitra a adus în orfelinat un antrenor de judo, pentru a-i face pe copii să-şi cheltuie energia. Rapid, însă, a constatat, chipurile, că sportul îi face să-şi piardă concentrarea la şcoală, aşa că i-a interzis antrenorului să mai ţină cursuri în cadrul instituţiei.

Baiul e că, datorită lecţiilor deja luate, trei dintre copii, Racsi Adalbert (16 ani), Constantin Ciubotaru (8 ani) şi Alin Haniş (18 ani), au prins drag de judo. Ca urmare, anul acesta au început, de capul lor, să se antreneze la clubul Gym.

Văzându-i pasionaţi, dar şi buni, antrenorul Nagy Cristian nu le-a cerut niciun ban. Cei trei au fost rapid remarcaţi şi de părinţii celorlalţi copii din grupă. Bucuroşi să-i vadă că şi-au găsit o pasiune sănătoasă, le-au cumpărat chiar şi echipamentele necesare, iar rezultatele s-au văzut rapid: după 3 luni, cei trei au participat la o competiţie în Arad, unde cel mai mic, Constantin, a şi câştigat o medalie de aur, una de argint şi una de bronz, Adalbert a obţinut o medalie de argint, iar Alin una de aur.

Interdicţie

La deplasarea la Arad, plătită integral de părinţii celorlalţi copii de la Gym, Adalbert a suferit o entorsă la gleznă, accidentare minoră şi frecventă. Situaţia l-a înfuriat însă pe Mitra, care a decretat că sportul nu le poate aduce copiilor din "subordinea" sa nimic bun. Drept urmare, le-a interzis să mai meargă la antrenamente, decizie care i-a supărat atât pe copii, cât şi pe colegii lor de la Gym şi pe părinţii-sponsori.

"În loc să vagabondeze pe străzi, aceşti copii făceau un sport care îi disciplinează. Toată lumea ştie că sportul te ţine sănătos. E absurd să nu lase copiii la judo, mai ales că nu îi costă nimic nici pe ei, nici fundaţia, nici centrul de plasament", spune Teodora Chitulea, una din mămicile care îi susţine financiar pe cei trei copii orfani.

În ciuda interdicţiei, Adalbert, care e elev la Liceul Sportiv (secţia atletism), a continuat să meargă la antrenamente, profitând că porţile orfelinatului sunt mereu deschise şi nimeni nu-l opreşte să iasă. Cel mai mare dintre sportivi, Alin, şi-a întrerupt antrenamentele, pentru că susţine examenul de Bac, însă cel mai mic şi mai promiţător, Constantin, nu e lăsat de pedagogi să iasă. "Stă şi plânge în cămin că nu poate veni la judo", povesteşte Adalbert.

Mai bine o meserie

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu-i lasă pe copii la sport, Mitra susţine că, de fapt, interdicţia a fost instituită de profesorii acestora. "De la Liceul Sportiv, unde învaţă Adalbert, am primit o adresă că nu are voie să se legitimeze la alt club". De asemenea, zice el, învăţătoarea lui Constantin de la Liceul Betel nu-i recomandă să facă un sport, pentru că nu are note bune şi trebuie să înveţe carte mai bine.

În plus, Mitra recunoaşte: nici el nu crede că sportul are vreun rost pentru copii: "Ei au nevoie de îndeletniciri care să îi ajute în viaţă, nu de sport". Ar prefera ca Adalbert, în loc să meargă la antrenamente, "să lucreze part-time" undeva, iar Constantin doar să înveţe. Fără să se gândească la faptul că judo-ul ar putea fi o activitate complementară, care să le insufle copiilor spirit de echipă, disciplină, fair play şi simţ de organizare.

În finalul discuţiei cu BIHOREANUL, Mitra a promis totuşi că pe viitor îi va lăsa pe copii să facă sport, însă doar la Liceul Sportiv, unde e dispus să-l mute şi pe Constantin, dacă micuţul va persista cu dorinţa de a face judo.

Şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, care are datoria să verifice cum administrează ONG-urile orfelinatele şi dacă acestea nu încalcă drepturile copiilor, declară că va media conflictul în interesul acestora. "Fundaţia face lucruri bune, nu merită împroşcată cu noroi", zice Puia, recunoscând, totuşi, că sportul nu dăunează sănătăţii...