E oficial: Franţa şi Germania se opun aderării României la spaţiul Schengen în martie 2011. Într-o scrisoare semnată de miniştrii de Interne din cele două ţări şi trimise comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană se arată că această aderare ar fi "prematură", atât în cazul României, cât şi al Bulgariei.

"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri, precizând că România şi Bulgaria au "carenţe" în ceea ce priveşte securitatea, justiţia, combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate.

"Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare", spun cei doi miniştri.

Totodată, cei doi oficiali susţin că aceste carenţe ar putea avea consecinţe "grave" pentru securitatea internă a Uniunii Europene, din cauza influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de date Schengen.

"Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate", se mai arată în scrisoare.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a declarat că şi Olanda se opune aderării României la Schengen.