După ce săptămâna trecută prefectul Claudiu Pop a cerut municipalităţii abrogarea hotărârii de Consiliu Local privind parteneriatul între Poliţia Locală şi firma Romprest, pe motiv că poliţiştii nu se pot pune în slujba unui operator privat, aleşii orădenilor au votat, joi, menţinerea hotărârii în vigoare.
Motivul solicitării lui Pop vine pe motiv că juriştii Prefecturii nu consideră legală obligarea Poliţiei Locale de a ajuta compania Romprest să încheie contractele cu persoanele juridice şi persoanele fizice, astfel încât aceasta să încheie câte 2.000 de contracte pe an, 12 pe zi. "Contractul de parteneriat încheiat în baza HCL 909 între Poliţia Locală şi compania Romprest spune că "Poliţia Locală va folosi toate mijloacele coercitive de uzanţă îndreptate către utilizatorii persoane fizice şi persoane juridice de drept public şi privat de pe raza municipiului Oradea", iar colegii jurişti au spus că acest lucru nu este oportun şi nu respectă cadrul legal", a arătat prefectul Claudiu Pop, spunând că, dacă CL nu va abroga decizia la proxima şedinţă, Prefectura o va ataca în contencios.
Pop afirma că rolul Poliţiei Locale putea fi exercitat nu pentru a ajuta compania Romprest să încheie contracte, şi încă cu "target", ci doar ulterior, amendând firmele şi cetăţenii care nu încheie contracte cu Romprest, la fel cum se întâmplă atunci când cetăţenii şi firmele nu au contracte de salubrizare cu RER.
Totuşi, municipalitatea se ţine pe poziţie şi a decis păstrarea hotărârii în aceeaşi formă. Decizia a fost luată, joi, cu 17 voturi pentru şi 9 împotrivă, de CL Oradea. Singurii opozanţi au fost consilierii UDMR şi PDL.
Reprezentanţii Primăriei susţin că parteneriatul "vizează colaborarea celor două entităţi cu privire la Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie "DDD" în municipiul Oradea" şi spun că rolul poliţiei în această ecuaţie este de informare.
"Decizia de menţinere a parteneriatului Poliţiei locale cu Romprest este fundamentată pe Raportul de specialitate al Poliţiei Locale. În raport se arată că acordul de colaborare încheiat între Poliţia Locală Oradea şi Compania Romprest a fost adoptat prin respectarea prevederilor legale, rolul Poliţiei Locale fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la obligaţia încheierii contractului cu prestatorul, care potrivit legii deţine exclusivitate pe raza Municipiului Oradea în ceea ce priveşte prestarea activităţii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie", arată un comunicat al municipalităţii.
De asemenea, reprezentanţii municiplităţii subliniază că nici în contractul cu Romprest, nici în acordul de colaborare, "Poliţia Locală nu are target şi nici nu sprijină societatea Romprest pentru a încheia un anumit număr prevăzut de contracte".
Comunicatul mai precizează şi că Poliţia Locală are datoria de a informa cetăţenii asupra obligaţiilor legale (deci şi cel de a deţine un contract pentru prestarea unei activităţi de DDD), dar şi de a constata contravenţii şi a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale specifice.