Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" atrage atenţia populaţiei să aibă grijă unde aprind focul şi să nu îl lase nesupravegheat.

Deşi, conform legii, arderea miriştilor fără certificat de lucru cu foc şi fără înştiinţarea Agenţiei de Protecţia Mediului ori informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate, este interzisă, bihorenii nu ţin cont de lege. În doar două zile, sâmbătă şi duminică, pompierii de la opt detaşamente şi secţii ale ISU Crişana au reuşit să stingă incendii pe 136,5 hectare de teren.

Astfel, pompierii din Ştei au intervenit pentru stingerea a nouă arderi necontrolate în Rieni, Coleşti, Sârbeşti, Vărzarii de Jos, Lunca, Cărpinet, Pietroasa şi la liziera unei păduri din Briheni. Pompierii din Aleşd au stins două arderi necontrolate în Bratca şi Valea de Criş, iar pompierii din Oradea, Beiuş, Salonta şi Sălard au intervenit la opt evenimente similare în Oradea, Feneriş, Mierlău, Fegernic, Ogeşti, Finiş şi Biharia.

ISU reaminteşte populaţiei că utilizarea focului deschis pentru arderea miriştei, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se poate face doar în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

La rândul lor, reprezentanţii APM Bihor punctează că pentru arderea miriştilor este necesară o fişă de inspecţie şi monitorizare emisă de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală - Unitatea Fitosanitară, adresa şi acceptul primăriei pe raza căreia va avea loc arderea, adresa de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi o hartă a amplasamentului. Toate trebuie depuse la APM Bihor.

Conform Agenţiei, actele sunt necesare pentru că arderile produc disconfort datorită funinginii, pentru că există posibilitatea extinderii focului în anumite condiţii meteorologice şi pentru că afectează grav ecosistemul, distrugând habitatele naturale şi provocând dispariţia unor specii de pe suprafeţele incendiate.

"Cei care nu vor respecta prevederile legale sunt pasibili de amenzi, de la 5.000 la 10.000 de lei dacă sunt persoane fizice şi de la 30.000 la 60.000 lei dacă sunt persoane juridice", se afirmă într-un comunicat al APM Bihor.