Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a făcut, vineri dimineaţă, precizări pe Facebook legate de absenţa militarilor de la festivităţile dedicate dezvelirii statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii.

Ministrul susţine pe de o parte că a militat mereu să ţină Armata "cât mai departe" de "controversele cu substrat politic", iar pe de altă parte lasă de înţeles că într-adevăr a fost vorba de un boicot decis de sus.

"Alte misiuni" subite

După cum BIHOREANUL a scris, festivităţile dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea s-au făcut fără ceremonial militar, după ce atât Garnizoana Oradea, cât şi fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu au anunţat pe ultima sută de metri că nu mai pot participa, fiind "angrenaţi" în alte misiuni.

Viceprimarul Florin Birta a acuzat că Armata nu este lăsată să participe la eveniment din motive politice, cel care ar fi luat decizia fiind chiar ministrul PSD-ist Gabriel Leş.

În discursul său de la dezvelirea statuii, primarul Ilie Bolojan a spus, emoţionat, că pe Armata României "nu ne putem supăra" şi că este convins că "armata celestă", cea a lui Moşoiu, a defilat prin Piaţa Unirii.

"Rezerve privind legalitatea"

În mesajul postat vineri dimineaţa, ministrul Gabriel Leş a început prin a spune că a militat întotdeauna "pentru ţinerea cât mai departe a Armatei de controversele cu substrat politic". Cu toate acestea, chiar ministrul PSD-ist e cel care se lansează în remarci politice fără acoperire în realitate sau bazate pe interpretări marginale.

În continuarea mesajului, Leş spune că decizia Primăriei Oradea de a înlocui statuia lui Mihai Viteazul este una "absurdă" şi dă de înţeles că, într-adevăr, absenţa militarilor a fost decisă la nivel înalt, pentru că "muzica militară şi implicit Ministerul Apărării Naţionale nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea".

Ministrul se contrazice, apoi, singur, arătând că: "Deşi nu este apanajul ministrului a decide evenimentele la care participă muzica militară, existând un cadru foarte clar de reglementare în acest sens, nu vă ascund faptul că sunt extrem de dezamăgit de modul în care autorităţile locale orădene au gestionat acest episod cu o încărcătură simbolică sacrosantă pentru ideea de unitate naţională".

Ministrul "solidar"

Gabriel Leş a continuat înşiruind mai multe argumente pentru care se consideră "solidar" cu Asociaţia "Mihai Viteazul" şi că este păcat că în Piaţa Unirii nu pot sta statuile lui "Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Ferdinand", ca şi cum aceasta ar fi treaba Guvernului sau a Ministerului Apărării, nu a Primăriei şi a Ministerului Culturii:

"1. Statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei omonime formată din rezerviştii garnizoanei Oradea. Amplasarea s-a făcut în deplină legalitate, iar dezafectarea fără un acord din partea acestora ridică serioase semne de întrebare.

2. În acest moment, există o plângere penală depusă de Asociaţia "Mihai Viteazul", aşteptându-se chiar astăzi o poziţie preliminară a instanţei. Muzica militară, şi implicit Ministerul Apărării Naţionale nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea.

3. Spiritul de corp este o manifestare a coeziunii celor care servesc sub arme, şi care se raportează la cele mai înalte valori şi simboluri naţionale. În măsura în care membrii organizaţiei de rezervişti "Mihai Viteazul" au fost întâmpinaţi cu diverse invective de liderii locali ai PNL pentru exprimarea unui crez şi susţinerea unei cauze, nu pot decât să mă solidarizez cu membrii Asociaţiei.

4. Nu vreau să intru într-o polemică privind argumentele istorice, pentru că ar însemna să punem în talere simboluri şi eroi ai neamului. Este absurd. Cum de altfel este absurdă decizia edilului orădean de a înlocui de pe acelaşi soclu un exponent al ideii de unitate naţională cu un altul. Mai mult decât atât, autorităţile orădene au încercat să utilizeze drept argument mutarea pe viitor a statuii Voievodului în proximitatea unui important lăcaş ortodox din urbe. Se induce astfel percepţia unei segregări de sorginte religioasă. Mihai Viteazul a fost un cavaler al lui Hristos, iar istoria l-a consemnat drept un apărător al creştinătăţii. El este exponentul ideii de unitate şi un simbol al tuturor românilor, indiferent de religie.

5. Doresc totodată să vă reamintesc că Regele Ferdinand este cel care a instituit cea mai înaltă distincţie militară, ce poartă chiar titulatura de "Mihai Viteazul".

Dacă avem respect pentru simboluri şi vrem să păstrăm cu rigurozitate realitatea istorică nu facem arbitrar rocade ale unor figuri sacre pe care s-a clădit însăşi identitatea poporului român. Păcat că în Piaţa Unirii din Oradea, un spaţiu arhitectural de o frumuseţe aparte, nu pot trona umăr la umăr domnitorul Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Ferdinand.

#ArmataRomaniei".

Ministerul Culturii: E legal!

În timp ce ministrul Apărării pune la îndoială legalitatea mutării statuii lui Mihai Viteazul şi o prezintă ca fiind un motiv de boicot din partea Armatei, reamintim că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis, zilele trecute, un comunicat ce atestă că mutarea statuii Mihai Viteazul din Piaţa Unirii a fost perfect legală.

Potrivit documentului, strămutarea statuii a avut atât avizele Ministerului Culturii cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.

În plus, acţiunea are şi o justificare istorică şi estetică, în contextul în care e vorba de o reparaţie istorică, făcută cu ocazia Centenarului tocmai celui care a consfinţit Marea Unire, prin revenirea la forma iniţială a ansamblului Duiliu Marcu.

"Activităţi militare de anvergură..."

Pe de altă parte, BIHOREANUL a contactat Garnizoana Oradea pentru a cere un punct de vedere în legătură cu absenţa militarilor de la festivităţile din Piaţa Unirii.

"Am transmis şi Primăriei Oradea o adresă oficială în care comandantul a arătat că Garnizoana este angrenată în alte activităţi militare de anvergură şi, din păcate, nu va putea participa la ceremonial", a precizat, fără a da alte detalii, locotenentul Adrian Pal, şeful comenduirii Garnizoanei Oradea.

Orădenii ar fi interesaţi să afle care au fost acele "activităţi militare de anvergură" care i-au ţinut atât de ocupaţi pe militarii orădeni zilele acestea, căci nimeni nu a auzit nimic de ele...