Înainte să ajung la "ecologişti" observasem, relaxat ca toată lumea, că activiştii de mediu tind să vadă doar copaci şi animale, uitând de oameni. Ba, mai rău, preferând uneori să urască oamenii, cică din iubire de animale şi copaci.

După ce am ajuns acolo, în iulie anul trecut, am realizat că trebuie să împac natura cu oamenii. Ecologia nu are voie să devină un Jihad al naturii împotriva civilizaţiei. Natura nu trebuie să fie un scop, ci un mijloc prin care să le oferim oamenilor o viaţă mai bună, cu tot ceea ce presupune ea: sănătate, educaţie, mâncare sănătoasă, aer curat. De aceea, cât am fost în Partidul Ecologist Român, m-am ghidat după principiul "Nu putem salva pădurea, dacă nu salvăm oamenii!".

Dar dacă nu ajungi la guvernare strigi degeaba de pe margine. Câinii latră, ursul trece mai departe. Or, ca să ajungi urs, trebuie să obţii voturi. Ca să obţii voturi, trebuie să vorbeşti pe limba oamenilor despre problemele lor. Iar românii nu sunt preocupaţi de problemele de mediu. M-am străduit să le arăt românilor că suntem capabili să producem un program de ţară (singurul existent la ora asta!), că avem soluţii pentru toate zonele societăţii, că suntem pregătiţi să luăm frâiele guvernării. Rezultatul? Nimic! Acelaşi 1% pe care PER îl ia din 1990 încoace. Semn că fie nu ne-au băgat în seamă, fie nu ne-au crezut.

De ce? Mai întâi, pentru că mulţi din cei 5% preocupaţi de problemele de mediu, habotnici fiind, dacă nu faci fix cum zic ei, te urăsc. Piatra de moară, însă, e marele blocaj al numelui partidului. Degeaba mi-am luat eu ie largă, degeaba le-am arătat că-s haiduc! Au zis mulţi că gândesc bine, dar când s-au uitat la "ecologist" au înţeles că noi ştim să avem doar grija pădurilor. O idee nobilă pentru majoritatea românilor, dar nu la fel de utilă ca păpica pesedistă sau cătuşele iohanniste.

În aceste condiţii, am decis să părăsesc acest partid. Ecologia este o ideologie frumoasă, dar în politica noastră nu are nicio şansă de una singură. O voi ţine în suflet, alături de liberalism, dar va trebui să o promovez într-o altă formulă.

Cristian Bodea
Fost vicepreşedinte Partidul Ecologist Român