Ministrul Mangleală

Dacă nu promova, prof. univ. rămânea: Ioan Mang a trebuit să ajungă ministru al Educaţiei ca să i se descopere lucrările plagiate de-a lungul carierei de la Universitatea din Oradea. Confruntat cu vehemente acuze privind furtul intelectual, după ce au ieşit la iveală mai multe lucrări identice cu ale unor cercetători străini, liderul PSD Bihor riscă să-şi încheie ruşinos, după numai o săptămână de ministeriat, atât cariera politică, cât şi cea universitară.

Licitaţie cu contestaţie

Licitaţie cu cântec a Companiei de Apă Oradea pentru lucrările din Ioşia ale proiectului Aparegio. Gavella, Construcţii Bihor şi Selina acuză funcţionarii CAO de incompetenţă, lene şi rea-credinţă, deoarece au scos câştigătoare o companie din Bucureşti clasată pe locul 5, care a pretins pentru executarea lucrărilor mai mulţi bani decât firmele orădene.

"Cumpărături" la secret

În ciuda transparenţei cu care se laudă, nicio instituţie publică din Bihor nu şi-a publicat pe site programul de achiziţii publice pe anul 2012. Primăria Oradea, nominalizată de Institutul pentru Politici Publice ca exemplu de bune practici în asigurarea transparenţei în achiziţiile publice, şi-a publicat programul de achiziţii abia săptămâna trecută, la insistenţele BIHOREANULUI, în timp ce Consiliul Judeţean n-a catadicsit s-o facă defel.

Alb(it) în Primărie

Portar la Primărie de două decenii, Dumitru Alb este printre puţinii orădeni care se poate lăuda că a dat mâna cu toţi edilii şefi ai oraşului de după 1989. Nea' Dumitru are doar vorbe de bine despre foştii primari, dar fiecare a fost altfel: Petru Filip îşi cunoştea subalternii pe nume, Mihai Sturza era popular, Mihai Groza este un om bun, iar Ilie Bolojan munceşte "până la cântatul cocoşilor".

Liber la spor!

Amnistia fiscală va lăsa peste 14 milioane lei în buzunarele funcţionarilor publici din Bihor. Peste 3.000 de angajaţi din instituţiile bugetare au scăpat de returnarea sporurilor încasate în perioada 2008-2010 şi considerate nelegale de inspectorii Curţii de Conturi.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea
"Nu mă consider omul lui Antal"

Fost decan al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, un personaj mai puţin vizibil, Constantin Bungău a fost ales rector la mare distanţă de toţi cei cinci contracandidaţi cu care s-a confruntat luna trecută, de unde concluzia că se confundă cel mai bine cu "portretul robot" al universitarului orădean. Cadru didactic la Universitatea orădeană din 1990, când a absolvit Politehnica din Cluj, Bungău e convins că tot mai mulţi tineri din Oradea vor rămâne să studieze acasă. Totul, spune el, depinde de "maturizarea" Universităţii, care are o istorie tânără şi încă n-a apucat să-şi promoveze absolvenţii, deşi unii dintre ei sunt valori certe.

TIME OUT
Gheorghe Zamfir la Oradea!

Milioanele de oameni care i-au ascultat muzica l-au validat ca fiind un artist unic în lume.
Talentul înnăscut l-a purtat pe Gheorghe Zamfir pe cele mai mari scene ale lumii, făcând totodată cunoscut pe întregul mapamond naiul românesc. Pe 24 mai, marele artist vine şi la Oradea.

Target: High-Tech cu erori zero

Doi ingineri orădeni şi-au transformat micul service într-o linie de asamblare pentru produse hi tech. Valentin Nicoară şi Raul Junker au reuşit să câştige încrederea firmei Viessmann, unul din liderii mondiali în încălzire, pentru care au devenit producători de componente de măsurare a debitului.