Maghiar, verdict final

După ce a încasat 8 ani de închisoare pentru păgubirea statului cu 24 milioane euro, iar apoi pedeapsa i-a fost redusă la 5 ani, fostul rector Teodor Maghiar află luna aceasta cât îi "dă" Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În exclusivitate, BIHOREANUL vă prezintă probele care au demonstrat deja că fostul rector a falsificat ani la rând numărul de studenţi ai Universităţii pentru a primi mai mulţi bani de la buget, numele martorilor care i-au sărit în ajutor, dar şi ale foştilor tovarăşi care i-au întors spatele ca să nu ajungă şi ei la judecată.

Pătaţi salvaţi

Premieră naţională la Oradea: O eroare judiciară a repus pe funcţii doi finanţişti anchetaţi pentru corupţie. Foştii şefi ai Administraţiei Finanţelor din Beiuş, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, suspendaţi din funcţii şi trimişi în judecată în 2011 pentru protejarea unor evazionişti, au fost reîncadraţi şi detaşaţi la Oradea.

Hoţi la apă

După doi ani de "pantomimă", autorităţile dezleagă misterul furtului de apă termală care seacă lacul cu nuferi din 1 Mai luând la control pensiunile bănuite de hoţie. După ce Prefectura a dispus verificarea tuturor pensiunilor şi vilelor din zonă, specialiştii din echipa de control au descoperit că o parte din proprietarii acestora exploatează apă termală sub acoperirea unor autorizaţii pentru extracţia de apă rece.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Aurel Mascaş, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea: "S-au făcut presiuni, dar degeaba: sunt bătut în cap!"

Înainte de 1989, când era lider în Comitetul Municipal al Uniunii Tineretului Comunist, oamenii îl priveau chiorâş pentru că, mai îndărătnic, a ales o facultate de drept în locul şcolilor de partid. După Revoluţie, cârcotaşii l-au stigmatizat ca fost nomenclaturist. "Nu-i nicio problemă, nu-i poţi mulţumi pe toţi", spune fără supărare Aurel Mascaş, proaspătul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, ajuns pe funcţie într-o perioadă neagră, când procuratura a căpătat stigmatul de "poliţie politică" după deja celebrul scandal al anchetelor de după Referendum, cu Biblia pe capotă. Nici pe plan local situaţia nu e însă mai roză, din cauza problemelor de la Parchetul Bihor, al cărui şef, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură din pricini de indisciplină.

Cum face faţă situaţiei? "Cu greu", o recunoaşte chiar magistratul în interviul acordat în premieră BIHOREANULUI.

Vice plastograf

Şeful PNL Holod riscă să fie condamnat penal pentru falsificarea unui document de partid de care apoi s-a folosit ca să ajungă viceprimar cu ajutorul PDL. Fiindcă era abia al treilea pe lista candidaţilor, iar PNL a obţinut doar un loc, bărbatul a intrat în Consiliul Local după ce şi-a exclus colegii de pe primele două locuri într-o şedinţă fictivă, pe al cărei proces-verbal a trecut inclusiv numele unor... PSD-işti.

Scăpaţi din cârlig

Tot mai mulţi pescari aleg Ungaria pentru că "stăpânii" bălţilor din Bihor nu le oferă condiţii civilizate. Firmele care au concesionat pe bani de nimic lacurile din judeţ plătesc chirii derizorii, dar de la pescarii amatori iau taxe mari fără a le asigura condiţii decente şi, uneori, fără a le da nici măcar şansa să prindă peşte.

Şcoală pentru poligloţi

În premieră, la Oradea va funcţiona din luna septembrie o şcoală internaţională pentru copiii de clase primare. Aşteptată de mulţi cetăţeni străini pe care companiile la care sunt angajaţi i-au trimis în Oradea şi care au familii cu copii, şcoala internaţională Agora are deocamdată clasele pregătitoare, I şi a II-a, îmbinând curricula internaţională cu cea din ţară.

Sportul în criză

Sportivi talentaţi din mai multe echipe bihorene s-ar putea risipi din cauza lipsei de bani de care suferă cluburile la care activează. Cel mai edificator exemplu este echipa de volei LPS Bihorul care, deşi şi-a câştigat pe teren promovarea în prima ligă, trebuie să se retragă pentru că nu are sponsori şi nici municipalitatea nu găseşte bani să investească în ea.

Oradea nu doarme

Vară de vară, tinerii caută distracţia, mai ales pe malul Mării Negre. Şi tot aşa, în fiecare sezon, câte un artist ştie să speculeze cheful lor de distracţie şi lansează câte o melodie ritmată care să condimenteze petrecerile.

În weekend, "imnul" distracţiei din acest sezon - "Vara nu dorm" - va putea fi fredonat de orădeni alături de autorul lui, Connect-R.