Hoţii, paznici la ARR

Incredibil, dar adevărat: funcţionarii de la Autoritatea Rutieră inculpaţi pentru şpagă au rămas pe funcţii. Deşi însuşi Regulamentul instituţiei impunea să fie suspendaţi din funcţii, angajaţii ARR Bihor trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu au fost păstraţi în slujba statului, unde fac în continuare ce ştiu mai bine: iau bani de pe transportatori, sub formă de comisioane din asigurări, taxe de consultanţă şi protecţie.

Blazon greşit

Stema judeţului Bihor conţine un detaliu jenant, care a trecut neobservat aproape două decenii. După ce BIHOREANUL a sesizat că pe hrisovul de pe stemă sunt scrise câteva versuri din imnul naţional în alfabet grecesc, Academia Română cere schimbarea simbolului heraldic al judeţului.

I-a scos din priză!

O firmă orădeană a învins statul, devenind prima din ţară care scapă de obligaţia achitării taxei TV. După ce a demonstrat că angajatele sale nu se uită la televizor în timpul serviciului şi că au doar dreptul, nu şi obligaţia de a se informa prin intermediul TVR, omul de afaceri Cătălin Popa a obţinut modificarea Hotărârii de Guvern în baza căreia Electrica îi percepea taxa TV odată cu factura de curent.

Floarea din mlaştină

Câmpul plin de smârcuri şi boscheţi dintre Peţa şi Lotus Center va deveni în următorii ani unul dintre cele mai atractive locuri din Oradea. Amplasamentul delimitat de malul Peţei şi parcarea din faţa mall-ului va suferi începând din această vară investiţii de peste 24 milioane de euro, constând în amenajarea parcului Salca cu lac şi labirint verde, construcţia unui spital privat format din două clădiri legate printr-o pasarelă şi înălţarea pe cinci niveluri a celui mai mare centru de afaceri din Bihor.

Joaca de-a ancheta

Începută şi încheiată cu superficialitate, ancheta în cazul adolescentului de 17 ani care a murit la ediţia din 2011 a crosului de Ziua Naţională a fost reluată. Dosarul redeschis luna trecută de Parchetul Bihor la solicitarea mamei tânărului conţinea doar trei declaraţii luate de un poliţist, după care a zăcut un an în sertarul procurorului Alin Leucea, care în final l-a clasat "pe încredere".

ORADEA NOASTRĂ:
Schimbarea la faţă

Mai fac şi politrucii lucruri bune! Modificarea Legii 153 din 2011, printr-un demers comun al parlamentarilor bihoreni, a deschis săptămâna trecută calea pentru reabilitarea clădirilor din centrul Oradiei. Inclusiv a celor 80 de imobile monument istoric până de curând exceptate de lege. "Aşa cum e şi normal, clădirile monument vor fi reabilitate cu prioritate. Există deja alocări de fonduri pentru finanţarea proiectelor de reabilitare a palatelor Poynar, Stern şi Vulturul Negru", anunţă primarul Ilie Bolojan.

Stăpâna leilor

O orădeancă a călătorit până în Africa de Sud pentru a revedea leii pe care i-a crescut în propria curte. Deşi putea avea probleme cu Poliţia, Daniela Ghiuro, o mare iubitoare de animale, a adăpostit şi hrănit şase pui de leu ai nimănui, până când tot ea le-a găsit o nouă casă la capătul lumii.

1 Mai "petrecăresc"

Bugetarii, elevii şi studenţii intră în primăvară cu o mini-vacanţă din 1 până în 6 mai, suficientă pentru ca toţi să-şi pună întrebarea unde pot să şi-o petreacă. Cei care nu şi-au plănuit un drum până la mare ori chiar prin străinătate pot să se distreze şi aproape de casă, relaxându-se la munte ori dansând la Festivalul de muzică electronică de la Şuncuiuş, ai cărui protagonişti vor fi mai mulţi DJ şi trupe rock.