Lascău, arestat de FBI

Fostul şef al Direcţiei Finanţelor şi al PPDD Bihor, Ioan Lascău, condamnat pentru corupţie şi dat în urmărire internaţională, a fost găsit şi prins în America. Dispărut în luna martie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât să-l trimită după gratii pe 3 ani, Ioan Lascău a fost localizat în statul american Arizona, unde stătea în chirie la un amic bihorean, fiind reţinut de agenţii FBI în trafic.

Război pe Centru

Refuzul Primăriei de a supune dezbaterii publice proiectul revizuit pentru reabilitarea Pieţei Unirii periclitează şansa de a accesa 4,7 milioane euro de la UE. Invocând criza de timp, viceprimarul Mircea Mălan a impus un proiect elaborat de arhitectul bucureştean Horea Gavriş, ridicându-şi-i în cap pe cei din Oradea, care îl acuză de autoritarism şi kitsch.

Prea Smintitul Sofronie

Înmormântarea unuia din cei mai iubiţi preoţi ortodocşi din Bihor, Ioan Ciordaş, înteţeşte antipatia credincioşilor faţă de episcopul Sofronie. Un nou scandal a cuprins Eparhia Ortodoxă a Oradiei, după ce s-a aflat că PS Sofronie Drincec a plecat din oraş tocmai ca să nu participe la îngropăciunea la care au fost de faţă peste 2.000 de oameni, inclusiv episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Tata Monstru

Bărbatul arestat săptămâna trecută pentru că şi-a violat fiicele timp de 3 ani, uneia din ele făcându-i şi un copil, era un beţiv care îşi teroriza întreaga familie. Părintele incestuos, Veres Lajos, a fost denunţat chiar de fetele violate, în vârstă de 13 şi respectiv de 15 ani, care au fost nevoite să fugă de acasă pentru a scăpa de abuzuri.

Ţeapă la Minister

Primarul comunei Chişlaz, Tripo Ştefan, riscă închisoarea pentru că a cerut bani de la Ministerul Culturii şi i-a "îngropat" într-o construcţie... nefăcută. După ce a "rezolvat" licitaţia pentru ridicarea unui cămin cultural în satul Chiraleu, edilul a dat bani în avans firmei de construcţii, iar apoi i-a plătit toată lucrarea în baza unor acte pe care le-a falsificat împreună cu patronul acesteia.

"Nemuritorii" şpăgari

Deşi regulamentul Autorităţii Rutiere Române impune suspendarea din funcţii a angajaţilor cu probleme penale, şpăgarii din ARR Bihor se bucură de protecţia şefilor. În timp ce inspectorii care s-au vândut pe ciment, pălincă şi benzină continuă să "mulgă" transportatorii, fostul şef al Agenţiei Bihor, Ioan Curpaş, cel ce le-a dezvăluit afacerile, a fost întâi trecut pe linie moartă, ca simplu referent, iar apoi concediat.

Vine TIFF!

La mijlocul lunii iulie TIFF opreşte din nou la Oradea, cu filme nou-nouţe şi de mare succes. Orădenii au astfel ocazia să urmărească pe un ecran gigant inclusiv pelicula "Condamnat la viaţă", turnată în România şi având ca protagonişti monştri sacri precum Gerard Depardieu şi Harvey Keitel. Calitatea producţiilor va fi dublată de farmecul vizionării, filmele urmând să fie proiectate în aer liber...

ORADEA NOASTRĂ:

Reciclare "îmbulinată"

Deşi nu trebuie decât să arunce gunoaiele menajere separat de cele ce pot fi refolosite, mulţi orădeni continuă să încalce regula simplă a colectării selective.
Pentru a-i determina pe cetăţeni să adune separat deşeurile ce pot fi reciclate de cele menajere, cei trei actori ai sistemului - municipalitatea, operatorul de salubritate RER Ecologic Service şi administratorul depozitului de deşeuri, Eco Bihor - au stabilit o nouă strategie comună, cu scopul de a face recuperabilă, prin reciclare, o cantitate cât mai mare de gunoaie.

Luminarea la... faţadă

O plimbare de seară prin centrul istoric al Oradiei îi poate lăsa pe turişti şi pe localnici deopotrivă cu un gust dulce-amărui: zona abundă de clădiri cu o arhitectură deosebită, dar prea puţine au faţadele puse în valoare.
În ultimii ani, la presiunea Primăriei, lucrurile au început să mişte spre bine, iar unele faţade au fost refăcute migălos. Pentru a recompensa acest efort, dar şi pentru a scoate în evidenţă frumuseţile arhitecturale, municipalitatea va plăti iluminatul clădirilor reabilitate.

INTERVIU:
Emil Benţan, Şeful adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie:
"Ne preocupă curăţenia oraşului"

După 20 de ani de muncă la zăcămintele de ţiţei din Suplacu de Barcău, unde a pornit ca simplu inginer geolog şi a ajuns directorul sucursalei Petrom, şi după alţi doi ani petrecuţi la Bucureşti ca vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Emil Benţan a ajuns responsabil cu spaţiile verzi, locurile de joacă şi salubritatea Oradiei.
Director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Benţan susţine că, cel puţin de când cunoaşte el situaţia, curăţenia oraşului s-a îmbunătăţit. Şi pentru ca lucrurile să meargă spre mai bine, garantează că activitatea RER Ecologic Service din oraş e controlată zilnic...