A doua şansă, o nouă ţeapă

Inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Avram şi inspectorul Alin Novac, ambii membri PSD, bănuiţi că "absorb" fonduri UE pentru cursuri pe care nu le-au ţinut. Cei doi inspectori sunt pe lista profesorilor plătiţi din fonduri europene în cadrul programului "A doua şansă, o nouă şansă" ca să-i şcolească la sfârşit de săptămână pe romii din comuna Finiş care, însă, se jură că nu i-au văzut niciodată la faţă.

Eu am făcut-o, eu o omor!

Pentru că Ministerul Agriculturii a "uitat" s-o bugeteze, Camera Agricolă a intrat în vrie. Subordonată CJ Bihor, dar finanţată de Minister, Camera Agricolă a primit fonduri doar până în aprilie, astfel că pentru a organiza a V-a ediţie a Târgului Fermierilor, directorul Francisc Ştefan a "trecut" evenimentul pe propria firmă, cu riscul de a fi acuzat de incompatibilitate.

Hoţii strigă hoţii

Fratele unui angajat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare a fost prins cu un transport de buşteni furaţi în valoare de aproape 20.000 lei. Dibuit de poliţişti şi de inspectorii Direcţiei Silvice în Parcul Natural Apuseni, la coborârea din Padiş, Ionel Toma a încercat să scape basma curată scoţându-şi la interval "pila", adică invocând numele fratelui său, Flavius, consilier ITRSV.

CET-ul riscă falimentul!

Electrocentrale a intrat în insolvenţă după ce a ajuns în imposibilitatea să plătească salariile pentru că transportatorul Unicom încasa în locul său banii asociaţiilor de proprietari. Aflat sub supravegherea Casei de Insolvenţă Transilvania, CET-ul îşi renegociază la sânge contractele cu furnizorii, pregăteşte majorări de tarife, ia în calcul reduceri de cheltuieli şi disponibilizări de personal fără plăţi compensatorii.

Barbarie în cetate

Ca să tragă de urgenţă curent pentru show-ul de Zilele Comunei, primăriţa Nagy Gizela a pus o firmă să sape în Cetatea Biharia fără autorizarea arheologilor. Întrucât săpăturile au împrăştiat la suprafaţă fragmente de ceramică şi oseminte, şeful Direcţiei pentru Cultură a dat-o pe UDMR-istă pe mâna Poliţiei.

Recoltă bogată, ţărani săraci

Paradoxurile crizei: cea mai bogată recoltă de grâu din ultimii 8 ani bagă în faliment fermierii. Prăbuşirea preţului la doar 0,6 lei pe kilogram, pe fondul unei recolte cu 40% mai mari faţă de anul trecut, obligă ţăranii să îşi vândă grânele sub preţul de producţie, doar pentru a avea bani de investit în culturile de anul viitor

Miss ham-ham

Parcul Bălcescu se va umple, sâmbătă, de căţei. Stăpânii de câini de rasă din Bihor, dar nu numai, sunt invitaţi de Asociaţia Chinologică locală la prima expoziţie de frumuseţe canină organizată în Oradea în ultimii şase ani. Cele mai reuşite exemplare vor primi mult-râvnitele titluri de frumuseţe, care, pe lângă mândria adusă stăpânilor, le fac mai scumpe decât semenii lor. În plus, expoziţia este o ocazie pentru orădenii care au câini de rasă, dar fără pedigree, să obţină certificatul care le asigură autenticitatea patrupedului.

ORADEA NOASTRĂ:
Grădina de pe deal

Anunţat la începutul anului trecut, proiectul de amenajare a dealului Ciuperca a intrat în linie dreaptă. La începutul lunii septembrie, Primăria va desemna firma care va realiza proiectul tehnic al lucrării, iar din primăvara anului viitor un constructor ar putea începe execuţia.
Proiectul va schimba complet dealul celebru prin panorama pe care o oferă asupra oraşului, mărindu-i suprafaţa de promenadă, iar cei care vor lua zona la pas vor putea asculta susurul unei cascade şi să se bucure de simfonia culorilor oferită de zecile de specii de plante ce urmează să fie sădite aici.

Ucideţi ambrozia!

Din august până la finalul lunii septembrie, mulţi orădeni suferă crunt din pricina unei buruieni. Ambrozia a început să înflorească şi provoacă alergii crunte! Cum planta creşte nestingherită şi în Oradea, autorităţile le amintesc localnicilor că sunt obligaţi să-şi stârpească toate buruienile, inclusiv ambrozia, de pe terenurile din proprietatea lor.

INTERVIU
Paul Iacobaş: "Turiştii trebuie să lase natura aşa cum este"

Absolvent al unui masterat în managementul turismului responsabil la Universitatea Greenwich din Londra, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Paul Iacobaş, şi-ar dori o viziune clară asupra dezvoltării turismului în ariile naturale din Bihor. Viziune ce ar trebui să pornească din răspunsul la o simplă întrebare: ce fel de turişti vrem să atragem?

Membru în comisia Consiliului Judeţean mandatată să gândească această strategie pentru Padiş, Paul crede că natura din această zonă s-ar împăca cel mai bine cu turiştii care caută locuri de cazare confortabile, dar patronate de oameni ai locului, şi care nu urcă în munţi ca să prăjească mici şi să bea bere, ci să cunoască natura. Şi cărora nici nu le trece prin cap să nu o respecte...