Caz fără precedent: PS Sofronie Drincec a blocat toate finanţările publice pentru bisericile ortodoxe din Bihor deoarece vrea ca Episcopia să încaseze banii acestora.
Hotărât să-şi lege numele de inaugurarea Catedralei Învierea Domnului pentru a-i demonstra patriarhului că merită un jilţ de mitropolit, episcopul Sofronie a sabotat finanţarea lucrărilor la 70 de biserici, cu speranţa că va primi banii acestora pentru a-i cheltui la finalizarea construcţiei din Centrul Civic.
Şeful greşeşte, "prostul" plăteşte!
Angajaţii Consiliului Judeţean sunt în pericol să acopere din propriile lefuri un prejudiciu provocat de o decizie a fostului preşedinte Radu Ţîrle.
Pusă să achite firmei Selina penalităţi şi cheltuieli de executare silită pentru plata cu întârziere a unor facturi ţinute la sertar doi ani, actuala conducere a CJ a fost obligată de Curtea de Conturi să caute vinovaţii şi să recupereze banii.
Războiul robelor
Avocaţii orădeni Nicolae Sălăgian şi Cosmin Vidican au ajuns să se judece pentru împărţirea unui onorariu baban, rezultat în urma falimentării Rafinăriei Petrolsub.
Sălăgian a cerut executarea silită a lui Vidican, care să-i plătească o parte din cei 1,5 milioane lei încasaţi după procesul pe care cei doi avocaţi l-au câştigat în numele petroliştilor disponibilizaţi, pentru obţinerea salariilor compensatorii.
Securist la putere
Un orădean vrea îndepărtarea din Consiliul Judeţean a unui fost colonel de Securitate.
Revoltat că pesedistul Traian Costa, care până în 1989 servise temuta poliţie politică, a ajuns în cel mai înalt for al judeţului, un liberal cere şefilor USL, de mai bine de un an, înlocuirea lui.
Ca la mama acasă!
Credeaţi că un doctor în calitatea apelor lasă confortul oraşului pentru o agropensiune?
Întreprinzători din 60 de localităţi bihorene au reuşit să atragă finanţări de peste 11 milioane de euro din fondurile UE pentru încurajarea turismului, bani care vor fi alocaţi pentru construirea de noi agropensiuni, terenuri de sport şi piscine.
ORADEA NOASTRĂ
Castrare cu forţa
În timp ce continuă microciparea câinilor din oraş, cei doi medici veterinari care au contract cu Primăria pentru derularea recensământului canin, Benyovszki Sandor şi Dorel Petrehele, au început să şi sterilizeze câinii pentru care stăpânii îşi dau acordul în acest sens.
Cei care declară că nu vor să-şi sterilizeze animalul, preferând ca de la anul să plătească o taxă suplimentară, s-ar putea însă trezi somaţi s-o facă. Noua lege privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede că sterilizarea e obligatorie pentru toţi câinii de rasă comună ori metişi. Altfel spus, elimină opţiunea pe care orădenii o au prin regulamentul Consiliului Local de a plăti taxa pentru "necastrare". Posibilitate pe care primarul Ilie Bolojan doreşte, totuşi, s-o păstreze...
Bilanţul hărniciei
Cea mai mare campanie ecologistă de voluntariat, "Let's Do It, Bihor", a fost una de succes şi în acest an. Conform bilanţului provizoriu al organizatorilor, în proiect s-au implicat 60 de primării, zeci de şcoli, instituţii publice şi firme, şi aproape 10.000 de voluntari.
În total, voluntarii au adunat aproape 13.000 de saci cu deşeuri, iar ca mulţumire pentru acest efort organizatorii îi vor premia, simbolic, într-o gală programată în noiembrie la Primăria Oradea.
"Nu mai e jenant să mergi cu bicicleta"
Mircea Crăciun, unul dintre fondatorii celei mai cunoscute asociaţii din Oradea care militează pentru drepturile bicicliştilor, este convins că cel puţin o zecime din locuitorii oraşului ar pedala zilnic dacă ar avea piste pe care să ajungă din cartiere până în centru. Dar, pentru că se tem de accidente, mulţi ajung să-şi folosească bicicletele doar ocazional şi numai în afara oraşului.
Mircea se bucură totuşi că în ultimii ani orădenii au descoperit că ciclismul este o modalitate sănătoasă şi relaxantă de petrecere a timpului liber. Aşa că nu-i de mirare că cei mai mici învaţă să pedaleze imediat ce ştiu să umble...
TIME OUT
Săptămâna păpuşilor
Dacă adulţii au primit în această toamnă o porţie sănătoasă de teatru, a venit şi rândul micuţilor să intre în lumea poveştilor. Evident, potrivite vârstei lor.
Începutul lunii octombrie le aduce, în premieră, un festival de teatru pentru copii, organizat de trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria. Pe parcursul lui, cei mai mici spectatori vor vedea parade ale actorilor şi personajelor de la Arcadia, se pot lăsa vrăjiţi de Pinocchio, de Hansel şi Gretel, pot trăi aventuri alături de muschetari şi pot afla "Povestea Porcului"...