Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA

Arestarea tânărului liberal Adrian Dume scoate la iveală matrapazlâcurile şefilor Consiliului Judeţean. Declaraţiile făcute de managerul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, dar şi interceptările realizate de anchetatorii anticorupţie, arată că fondurile publice substanţiale cu care era finanţată instituţia erau "sparte" arbitrar şi nelegal, nu prin concursuri cinstite de proiecte, ci la comenzile politice date de liderii administraţiei judeţene, în beneficiul propriei clientele.

Dr. Juan, pistolar

Fostul director medical al Spitalului Municipal Beiuş, chirurgul Sorin Ianceu, a fost săltat de poliţişti după ce l-a ameninţat cu pistolul pe soţul unei asistente. Prins în timp ce "îmbârliga" asistenta într-un apartament, medicul a scos cu tupeu arma la soţul încornorat, care însă l-a făcut de râsul oraşului: a sunat la 112 şi l-a dus personal până la duba Poliţiei, după care l-a reclamat Colegiului Medicilor pentru chiul şi comportament immoral.

Medic pe targă!

Prins de BIHOREANUL în conflict de interese, dr. Ovidiu Pop a fost zburat de la şefia Spitalului Municipal. Pentru că în timp ce conducea spitalul public a prestat servicii la spitalul privat Pelican, căruia i-a atribuit şi un contract, primarul Ilie Bolojan l-a revocat pe Pop din funcţie, la propunerea Consiliului de Administraţie.

Banii jos, ochii la uşă!

Doi rezervişti din Poliţie tapează de bani firmele bihorene, oferindu-se să le facă "analize de risc" care să le spună dacă au nevoie de paznici şi uşă de siguranţă. Fostul comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Gheorghe Chereji, şi fostul şef al Serviciului de Pază şi Ordine, Dan Gheţe, cer mii de lei patronilor pentru o formalitate impusă de un normativ ce are termen limită data de 15 decembrie.

De 2 x părinte

Fost miner, parohul romano-catolic din Belfir îngrijeşte 14 copii, fără a cere bani de la stat. De aproape 15 ani, preotul Kiss Marton a servit ca părinte, la propriu, pentru mai bine de 100 de copii, pe care îi educă "să se respecte unii pe alţii, să fie cinstiţi şi să nu se sperie de muncă", căci e singura care îi face să trăiască pe propriile picioare.

Filozofie pentru toţi

Să readucem dialogul în cetate! Aşa descrie filozoful Mihai Maci proiectul inedit pe care, la provocarea primarului Ilie Bolojan, l-a acceptat. Universitarul va susţine în această săptămână, în Sala Mare a clădirii municipalităţii, prima dezbatere dintr-o serie largă pe diverse probleme ale societăţii, invitându-i să participe pe toţi orădenii care au ceva de spus despre viaţa urbei şi a ţării.

ORADEA NOASTRĂ:
Sate... laminate

La o aruncătură de băţ de Oradea, două comune şi-au propus să devină modele de responsabilitate, ecologism şi eficienţă. Cu bani europeni, la Borş şi la Oşorhei vor răsări două parcuri fotovoltaice care vor asigura independenţa energetică a satelor. Mai precis, razele de soare transformate în curent electric vor acoperi consumul de energie necesar iluminatului stradal din cele două comune, dar şi tuturor instituţiilor publice. O singură meteahnă au ambele proiecte: de la momentul iniţierii până la implementarea propriu-zisă, tehnica panourilor fotovoltaice a avansat. Aşa că sătenii vor avea parte de sisteme nou-nouţe, dar totuşi nu ultimul răcnet...

Toamna se numără puieţii

Câştigătoare a licitaţiei organizate de Primărie, firma RER Ecologic Service demarează o nouă campanie de plantări de toamnă. În total, 780 de arbori din 18 specii - platani, frasini, aceri, pruni, aluni, catalpe ori carpini - vor fi sădiţi în oraş. Tot în această toamnă au fost plantaţi alţi 89 de pomi, de către voluntarii a două ONG-uri din Oradea.


Arheolog din aer

"Primii 18 ani din viaţă mi i-am petrecut crezând că nu voi ieşi niciodată din ţară", spune Ioana Oltean. Destinul a fost însă generos cu ea, pentru că orădeanca a obţinut două burse de cercetare în Marea Britanie, iar apoi a ajuns chiar să le predea englezilor arheologie romană şi arheologie aeriană, în care s-a specializat la Universitatea din Exeter. Datorită performanţelor la care a ajuns, Ioana a fost căutată chiar de o echipă a BBC care realiza un documentar despre Imperiul Roman şi, cu îndrumarea ei, a reuşit să descopere un nou castru la Sarmizegetusa Regia.