Femeile lui Tőkés

Între Crăciun şi Revelion, europarlamentarul László Tőkés s-a însurat în grabă şi în taină cu o profesoară din Ungaria, de două ori mai tânără şi însărcinată în luna a opta.

Lévay Tűnde a fost amanta lui Tőkés în perioada 2000-2002, când el era episcop, iar ea studia muzica la Universitatea Partium din Oradea, relaţia lor fiind de altfel invocată la divorţ şi de fosta soţie, care acum îi cere politicianului jumătate din avere şi despăgubiri de 50.000 euro pentru că a înşelat-o.

Domnia se plăteşte!

Începând din acest an, 123 de străzi din Oradea trec într-o categorie de impozitare taxată mai scump, ca urmare a re-zonării fiscale.

Consiliul Local a reîncadrat fiscal 15% din străzi ca urmare a investiţiilor în infrastructură, fapt pentru care locuitorii zonelor respective vor plăti impozite pe locuinţe mărite cu 4%, iar pe terenuri dublate de-a dreptul.

Răzbunarea Sorboneilor

Dr. Ovidiu Burtă, scos de şefii Facultăţii de Medicină din conducerea Spitalului Municipal.

Pentru că nu l-a apărat pe ex-managerul incompatibil Ovidiu Pop, care presta şi pentru Spitalul Pelican, decanul FMF, Florian Bodog, i-a cerut lui Burtă să plece din Consiliul de Administraţie, înlocuindu-l cu alt apropiat al clanului Maghiar, Constantin Romanul.

Dreptate traficată

Audiat la CSM după scandalurile de corupţie ce-l vizează pe judecătorul Mircea Puşcaş, un magistrat al Tribunalului confirmă: justiţia bihoreană se cumpără şi se vinde.

Judecătoarea Crina Muntean a dezvăluit că Puşcaş "albea" interlopi şi evazionişti încă de la mijlocul anilor 2000, anchetele DNA-ului împotriva acestuia fiind o şansă de curăţire a instanţelor.

"Hai acasă, fătu' meu!"

Satul Tărcăiţa este localitatea bihoreană cu cei mai mulţi bătrâni rămaşi singuri, în aşteptarea fiilor plecaţi la muncă în străinătate.

Din cei 455 de adulţi cât numără Tărcăiţa, nu mai puţin de 150 de tineri în putere au plecat în ţări străine încă de la mijlocul anilor '90 şi nu dau semne că ar vrea să se întoarcă în satul de la poalele munţilor Codru Moma.

ORADEA NOASTRĂ

Drumul deşeurilor

Când îşi aruncă deşeurile în containere, orădenii nu ar trebui să le considere pe toate simple gunoaie, ci pe unele drept nişte resurse!

Fiecare bucăţică din deşeurile reciclabile colectate selectiv ajunge să fie reutilizată, transformându-se în materie primă pentru fabricarea unor noi produse, de obicei din aceeaşi gamă. Astfel, hârtia se transformă în caiete, cartonul în cutii, iar PET-urile în noi recipiente pentru lichide. Gunoaiele sunt transformate însă şi în alt fel de obiecte, care se regăsesc chiar şi în locuinţele noastre...

Reguli noi pentru Grivei

Anul 2014 schimbă rânduiala pentru câini, cu stăpân sau fără. În baza noii legi a câinilor comunitari, Primăria Oradea şi-a adaptat propriile regulamente, conform cărora nu vor fi eutanasiaţi doar maidanezii bolnavi, ci şi cei care nu vor mai încăpea în adăpost.

De asemenea, orădenii nu vor mai putea opta să achite taxa de 100 de lei în cazul în care nu vor să-şi castreze câinii, deoarece noua legea nu prevede o astfel de posibilitate, aşa că dacă nu îi duc la veterinari pentru a-i lăsa fără "bărbăţie" riscă să fie amendaţi. Şi nu ieftin...

INTERVIU
Liviu Andrica: "De 1 Mai tăiem panglica parcării supraterane"

Cu 165 de angajaţi, Administraţia Domeniului Public are în subordine câteva dintre cele mai importante obiective din oraş: pieţele, cimitirul, grădina zoologică şi ştrandurile. În 2013, societatea a făcut investiţii de peste 850.000 euro, aproape fără a cere bani de la Primărie. Directorul Liviu Andrica se mândreşte cu asta...

TIME OUT
Muzică de An Nou

După ce au petrecut de Crăciun şi Revelion mai mult ca sigur cu altfel de muzică, orădenii pot să-şi înceapă Noul An în ritmuri de vals, polcă ori marş.

Primul concert din 2014 al Filarmonicii de Stat are în program piese celebre, ce vor fi interpretate cu ajutorul a doi invitaţi sub coordonarea dirijorului Romeo Rîmbu. Deoarece şi în alte ierni Concertul de Anul Nou a fost la mare căutare, de data aceasta muzicienii orădeni vor da două reprezentaţii, pe 9 şi pe 10 ianuarie, astfel încât să se bucure cât mai mulţi melomani.