"Regele" Vămilor, căutat la bani

Fostul şef al Vămilor, orădeanul Radu Mărginean, este acuzat de ANI că a cheltuit pe terenuri şi case mai mulţi bani decât câştigase din leafă. Anchetat şi de DNA pentru şpagă de la marii contrabandişti de ţigări, vameşul va fi judecat la Curtea de Apel Oradea fiindcă n-a putut justifica provenienţa a 52.500 euro cu care în 2007 a cumpărat un teren aflat pe traseul Autostrăzii Transilvania.

Jos comunistul!

Monumentul unui veteran stalinist din Marghita a fost mutat în curtea unei fabrici de pantofi. Comisia Naţională a Monumentelor a dispus îndepărtarea bustului lui Szenkovicz Sandor Strul Mauriciu, dezvelit în centrul oraşului, întrucât fostul ilegalist comunist considera că Ardealul nu era "musai" al României.

Jaf în Padiş

Pădurile din Parcul Natural Apuseni au fost decimate de pădurari în cârdăşie cu firmele de exploatare a lemnului. Un control al Regiei Naţionale a Pădurilor a scos la iveală că silvicultorii Ocolului Sudrigiu au marcat sute de arbori cu dispozitive false şi au lăsat tăietorii să doboare de 3-4 ori mai mulţi copaci decât aveau voie, paguba calculată depăşind 1,5 milioane lei.

ORADEA NOASTRĂ:
Un copac pentru o viaţă!

Anul trecut, un grup de parlamentari propuneau ca în oraşele cu cel puţin 15.000 de locuitori edilii să planteze, din bugetele locale, câte un copac pentru fiecare nou-născut. Deşi generoasă şi utilă, ideea a fost respinsă pe motiv că pomii ar costa prea mult, iar oraşele din România au şi aşa fonduri subţiri.
Ce n-au reuşit parlamentarii vrea însă să facă un mic întreprinzător din Oradea pe cont propriu. Patron al unei firme de amenajare a spaţiilor verzi, Paul Olău se oferă să planteze, gratis, un copac pentru fiecare nou-născut din Oradea ori din satele imediat învecinate.

ORADEA NOASTRĂ:
Reciclezi şi câştigi!

Oradea vrea să demonstreze că are locuitori responsabili şi ecologişti cu adevărat, în viaţa de zi cu zi. Oraşul a răspuns provocării companiei Eco-Rom Ambalaje şi s-a înscris în concursul naţional Oraşul Reciclării, aflat la a doua ediţie.
Vreme de şase luni, colectarea deşeurilor de către orădeni va fi atent urmărită, la fel ca în alte 31 de oraşe. În final, o singură urbe va fi declarată câştigătoare şi i se va amenaja, gratuit, un spaţiu de relaxare inedit.

Drum peste case

Pentru a face loc viitorului drum rapid, Primăria a declanşat în forţă cea mai mare expropriere de după căderea lui Ceauşescu. Proprietarii a patru case, zece terenuri şi trei construcţii anexe din primul coridor de expropriere se plâng că municipalitatea a lucrat pe ascuns, fără să le spună când şi cu cât vor fi despăgubiţi pentru bunurile ce le vor fi luate cu forţa.

Educaţie cu inovaţie

Se anunţă zile grele pentru elevi: Ministerul Educaţiei le-a pregătit din acest an noi teste şi examene. Reforma învăţământului continuă în 2014 cu introducerea unor evaluări naţionale obligatorii din doi în doi ani pentru toţi elevii, schimbarea modului de calculare a mediilor de admitere la liceu şi înfiinţarea şcolilor profesionale din clasa a IX-a.

"Crucişător" pe două roţi

Un angajat al Teatrului Regina Maria din Oradea a creat un nou tip de bicicletă cu motor. Bicicleta Ariel Cruiser proiectată de Ianis Vasilatos a fost premiată de compania americană Local Motors, care a lansat deja câteva prototipuri, iar în februarie va începe producţia în serie.

Do you tango?

"Nu există greşeli în tango. De aceea este atât de minunat!". Replica a spus-o Al Pacino în celebrul "Parfum de femeie", şi aşa cred şi instructorii care vor ţine în Oradea, la sfârşitul acestei săptămâni, un curs intensiv de tangou argentinian pentru începători.
Dansul acesta, spun ei, e pasional şi instinctiv, pentru că bărbatul îşi conduce partenera ţinând-o mereu îmbrăţişată. Iniţierea în secretele acestui stil inconfundabil, originar din Buenos Aires, poate fi şi un cadou inedit, chiar dacă timpuriu, de Valentine's Day.