Justiţie contra DNA

Dosarul judecătorilor acuzaţi că au scăpat de puşcărie un individ condamnat pentru tentativă de viol, în baza unor acte false, a declanşat un război între instanţe şi procurorii anticorupţie. Magistraţii puşi sub învinuire - Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican - nu mai vor să judece procesele DNA, iar colegii lor de la Tribunal şi de la Curtea de Apel au decis să-i reclame pe procurorii orădeni la Consiliul Superior al Magistraturii fiindcă au cerut "suspecţilor" în robe să divulge secrete profesionale, adică modul cum deliberează înaintea pronunţării sentinţelor.

Aliaţii contra

Mutarea Muzeului în Cetate, "îngropată" după ce proiectul a fost respins de Consiliul Local! În vreme ce politicienii vehiculează doar mesaje propagandistice şi cifre îndoielnice privind cea mai eficientă soluţie pentru funcţionarea Muzeului Ţării Crişurilor, BIHOREANUL demonstrează, cu cifre, că sediul din Garnizoană va costa cu mult mai mult decât susţin autorităţile.

Pod cu suspendare

Ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce a recunoscut "tunul" pe care l-a dat statului. După ce că a obţinut contractul public în urma unui blat şi a luat peste 1,8 milioane lei pentru construirea unui pod în comuna Finiş, pe care nu l-a terminat niciodată, Daniel Sabău Merce a scăpat cu o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, însă are un nou dosar pentru delapidare şi spălare de bani.

Transilvania sub asediu!

Profitând de slugărnicia autorităţilor, magnatul Ioan Micula "remodelează" după bunul plac clădirea Transilvania, monument istoric aflat sub protecţia legii. Proprietarii amenajează în secret şi fără nicio autorizaţie parterul imobilului, pentru a lărgi restaurantul în pregătirea nunţii fiicei multimilionarului.

Ucis la datorie

Un agent de pază din Bihor a murit după ce a fost bătut cu bâtele de 8 scandalagii romi. La 37 de ani, Ozsvath Oszkar Levente făcea parte din echipa de intervenţie a firmei Total Guard Protect şi a fost trimis, împreună cu un coleg, să înăbuşe un conflict provocat într-un local din Tăuteu. Scandalagiii l-au bătut însă până l-au lăsat lat, iar azi bodyguardul "trăieşte" doar prin cei 6 oameni pe care i-a salvat după ce familia i-a donat organele.

Cu taxă inversă

Curtea de Conturi impută Teatrului Regina Maria că a cheltuit nelegal, doar în 2012, peste 80.000 lei. Banii au fost alocaţi tuturor angajaţilor, sub forma unei majorări de salariu acordate teatrelor care joacă în limba unei minorităţi naţionale, chiar şi după ce secţia română s-a separat de cea maghiară.

Salvaţi Libertatea!

Cinematograful din Pasajul Vulturul Negru, inaugurat cu mai bine de 100 de ani în urmă, stârneşte nostalgie multor generaţii de orădeni. Lăsat de ceva vreme în paragină, Cinema Libertatea are şansa să redevină casa iubitorilor de filme de artă, după ce cunoscutul producător Tudor Giurgiu a ales Sala mică a acestuia pentru dotare în cadrul campaniei naţionale "Salvaţi marele ecran!".

ORADEA NOASTRĂ

Vă roagă primarul!

Este deja un lucru ştiut. Uniunea Europeană îi obligă pe români să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică. Iar ca această ţintă să fie atinsă, singura soluţie o reprezintă reciclarea deşeurilor. Cei trei mari actori care trebuie să rezolve această problemă în Oradea, Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, au demarat împreună o campanie menită să-i înveţe pe orădeni cum se colectează selectiv. Dar şi că cine reciclează are doar de câştigat...

Din Ciupercă, ciupercuţă

Aleşii orădenilor şi-au dat acordul, vineri, pentru construirea unei grădini publice pe Dealul Ciuperca, cu bani europeni. Ideea prezentată încă din 2012 prevedea că pe deal va curge o cascadă în trepte, pe lângă o podgorie şi o plantaţie de arbori giganţi, însă Primăria a renunţat la aceste planuri, din raţiuni financiare. Dealul Ciuperca rămâne doar cu alei de promenadă, verdeaţă, un amfiteatru şi o cafenea.

"Plimbătoare" de profesie

Boglárka Szegedi va termina curând studiile Universităţii Partium. Pentru a nu îngroşa rândurile absolvenţilor şomeri ori pentru a nu ajunge să lucreze într-un ABC pe salariul minim, tânăra a decis să-şi înceapă propria afacere. Cum de mică este iubitoare de câini, şi-a ales un job care să implice necuvântătoarele. Iar întrucât nomenclatorul meseriilor recunoaşte activitatea, a devenit primul bihorean... plimbător oficial de câini!