Procurori pe Biró

Fosta viceprimăriţă Rozalia Biró, acum senator UDMR, s-a ales cu dosar penal după ce a pierdut procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate, care o găsise vinovată de abuz în funcţie. Biró este cercetată pentru o "trânteală de partid" din vremea când îl seconda pe fostul primar Petru Filip şi a aprobat închirierea pe bani mărunţi a fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, din a cărei conducere făcea parte, dar şi renovarea cu fonduri publice a clădirii pe care, în final, a predat-o "la cheie" colegilor UDMR-işti.

Aeroport în aer

După aproape un deceniu de înapoiere, în care putea fi chiar desfiinţat, Aeroportul Oradea va avea curse externe regulate abia de anul viitor. Deşi de mai bine de patru ani Primăria cere insistent curse internaţionale, Consiliul Judeţean amână înfiinţarea lor cu încă un an, argumentând că marile companii sunt interesate de rute noi numai după reabilitarea pistei şi platformelor vechi din 1967.

L-a furat pe Jaru!

Urmărire ca-n filme: fiul unui patron a băgat Poliţia în alertă după ce a furat bani şi o maşină de la un partener al tatălui său. Tânărul Marian Lele a furat 12.000 lei şi un Mitsubishi din curtea afaceristului Sorin Tonca, zis Jaru, a provocat un accident pe DN 76 şi a fugit de Poliţie, în final fiind prins, după încă un accident, cu ajutorul camerelor de supraveghere din Oradea.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Eduard Florea, city-managerul Oradiei: "Anul trecut a fost primul în care am restituit mai mult decât ne-am împrumutat"

Dacă aţi plătit măcar un leu în visteria oraşului, acesta a trecut prin mâna lui. Angajat în Primărie din 1998, directorul economic Eduard Florea şi-a început cariera ca simplu inspector. "Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea şi să plec, dar am avut şansa de a-l cunoaşte pe Marcel Boloş, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, şi mi-a oferit un loc de muncă", povesteşte directorul. Florea vrea acum să aplice aceeaşi metodă pentru a ţine tinerii în Oradea. "Va trebui să ajutăm studenţii să îşi găsească de lucru încă din facultate", spune cel care de luna următoare va fi primul city-manager din istoria Oradiei. Cu sprijinul direct al primarului Ilie Bolojan, care a spus de la bun început că altul mai bun n-ar fi avut cum să găsească...

Atacul robelor

Judecătorii Curţii de Apel Oradea şi ai Tribunalului Bihor s-au plâns la Consiliul Superior al Magistraturii că procurorii DNA le "lezează" independenţa. Nemulţumiţi că patru colegi de-ai lor au fost inculpaţi pentru că au dat sentinţe pe probe fabricate, 48 de judecători susţin că acţiunile DNA împotriva acestora creează un precedent periculos şi se tem că, la rându-le, pot deveni şi ei "victime" ale procurorilor.

Goana după alegători

Şefi de partide şi alţi "grei" ai politicii de la Bucureşti au încercat săptămâna trecută să-i convingă pe bihoreni să le dea voturile la europarlamentare. Deşi scrutinul premergător prezidenţialelor îi obligă să dea faţă cu cetăţenii, politicienii au preferat întâlniri cu simpatizanţii, scurte plimbări pe stradă şi, mai ales, conferinţe de presă prin care să transmită că ceilalţi sunt cei "răi".

"Antrenor" de prădători

Singurul crescător de şoimi din Bihor, orădeanul Alin Tătar, dresează şoimi şi ulii pentru vânătoare. Alături de alţi pasionaţi din ţară, Alin vrea ca vânătoarea cu păsări de pradă anume dresate, practică străveche şi cu mare trecere în Europa medievală, să devină legală în România, aşa cum este în numeroase alte state din lume.

Legată de glie

Premieră naţională: şeful liberalilor orădeni, Ilie Bolojan, i-a condiţionat colegei Norica Nicolai sprijinul acordat în campania pentru alegerile europarlamentare. În schimbul susţinerii oferite de primarul Bolojan, Nicolai s-a obligat să deschidă un birou la Oradea, unde va angaja un consultant care să faciliteze accesul la fondurile UE pentru instituţiile publice şi firmele private din Bihor.

Foc la Muzeu!

Cu toate că de ceva vreme Muzeul Ţării Crişurilor nu are un sediu propriu, sau poate chiar de aceea, Zilele Muzeului atrag în fiecare an mii de participanţi. Ediţia cu numărul XVIII are ca temă "Civilizaţia focului", vizitatorilor fiindu-le prezentate obiecte ce ilustrează importanţa practică şi simbolică a acestuia din paleolitic şi până în secolul XX. Festivalul include, însă, şi o expoziţie dedicată "Micului Paris de pe Peţa", un spectacol de teatru şi o gală cu muzică barocă franceză şi italiană, iar cei mai mici vizitatori, copiii, vor putea vedea un balaur înalt de trei metri.