Popa hoţul

Pentru prima dată în istoria Episcopiei Ortodoxe, un preot a fost arestat şi dezbrăcat de sutană pentru că a furat... statul.

Preotul Ovidiu Pop, slujitor la cea mai mare catedrală din Oradea, Biserica cu Lună, a fost prins cu afaceri necurate care au păgubit bugetul cu peste 1,8 milioane de euro, poliţiştii sechestrându-i întreaga avere pentru recuperarea prejudiciului.

L-au tocat pe Ciobanu'!

Atacul asupra interlopului Marius Lazăr, zis Ciobanu', s-a lăsat cu un dosar penal pentru tentativă de omor pentru membrii clanului Neguş.

Poliţiştii au ridicat două dintre bâtele de baseball cu care a fost bătut interlopul şi hainele folosite de agresori, de pe care au prelevat amprente şi probe ADN, suspecţii fiind membri ai clanului ţigănesc Neguş.

Se rade tot!

După un an de întârziere, firma Marconst va sparge săptămâna viitoare, pentru a-l înlocui, mozaicul montat aiurea în Pasajul Vulturul Negru.

De teamă că ar trebui să returneze banii UE, municipalitatea şterge penalităţi de 1,9 milioane euro datorate de constructor şi e dispusă să se lucreze după un proiect prost făcut, numai să vadă terminate măcar la toamnă lucrările începute în 2012.

EU în UE

Duminică, România îşi votează reprezentanţii în Parlamentul European pentru a doua oară de la aderarea la Uniunea Europeană.

Deşi disputele interne au transformat scrutinul într-o avanpremieră a alegerilor prezidenţiale şi au încercat să-i îndepărteze pe cetăţeni de politică, românii sunt aşteptaţi să se prezinte la urne şi să-şi aleagă eurodeputaţii în cunoştinţă de cauză.

Părinţi de împrumut

S-au transformat în părinţi de ocazie pentru copiii "uitaţi" în spitale şi orfelinate.

Înfiinţată de orădenii Alina şi Radu Crainic, Fundaţia Amia Suflet de Copil îngrijeşte de doi ani copiii abandonaţi, voluntarii comportându-se ca nişte mame şi taţi autentici, care le cumpără micuţilor cele necesare, îi educă şi le demonstrează că merită să fie iubiţi.

TIME OUT
Vioara vedetă revine!

Sunetele viorii Stradivarius Elder-Voicu vor răsuna din nou la Oradea pe 29 mai, într-un concert dat de Alexandru Tomescu alături de pianistul rus Eduard Kunz.

ORADEA NOASTRĂ
Puntea Cetăţii

Distrusă şi refăcută de trei ori, Cetatea Oradiei se reclădeşte acum, poate pentru totdeauna. După ce în ultimele decenii a rămas la coada priorităţilor oraşului, fortificaţia reîncepe să fie preţuită. Cu bani europeni, este reconsolidată şi renovată, astfel încât să îşi poată deschide porţile în faţa vizitatorilor.

În plus, Cetatea este acum "legată" printr-un pod de oraşul care s-a format în jurul ei. Un pod trainic, pe care nicio apă să nu-l ia şi pe care curioşii să-l păşească nerăbdători să dea faţă cu istoria locului...

Renovări pe datorie

Lansat încă din 2012, programul prin care Primăria încurajează reabilitarea faţadelor din centrul istoric prinde tot mai mult contur. După ce în ultimii doi ani proprietarii şi-au renovat imobilele exclusiv din fonduri proprii, Administraţia Imobiliară Oradea va licita executarea lucrărilor la Casa Poynar, prima pentru care municipalitatea a încheiat un contract în cadrul programului-pilot ce permite deţinătorilor de clădiri monumente istorice să plătească doar o parte din lucrări, şi aceasta cu împrumut fără dobândă acordat chiar de municipalitate.

30 de ani pe şine

Munca de vatman i-a lăsat Aureliei Mureşan destule "cicatrici". A fost nevoită să stea mereu cu ochii larg deschişi la trafic pentru a evita o nenorocire, a îndurat, pe vremuri, frig cumplit în vechile tramvaie şi a avut de-a face chiar şi cu câte 1.000 de călători pe zi.

Chiar dacă a ieşit recent la pensie, Aurelia îşi iubeşte şi acum meseria, căci timp de trei decenii i-a oferit una dintre cele mai interesante perspective asupra Oradiei.