Autostrada minciunilor

Anunţată cu tam-tam, reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania între Borş şi Suplacu de Barcău va costa mai mult decât în "epoca Bechtel", iar finalizarea lor va avea loc într-un viitor la fel de necunoscut. După ce a tocat sume uriaşe pentru ruperea înţelegerii cu Bechtel, pentru expertizarea lucrărilor făcute şi pentru reproiectarea celor rămase de executat, Compania de Autostrăzi caută un constructor pe care e dispus să-l plătească mai gras decât pe americani.

FC Bihor, fluier final

Primarul Ilie Bolojan cere ieşirea municipalităţii din FC Bihor pentru că, în ciuda milioanelor de lei tocate, echipa încheie campionatele la coada clasamentului. Clubul fanion al judeţului riscă falimentul în cazul în care Consiliul Judeţean, incapabil să-l finanţeze singur, nu va atrage în următoarele săptămâni un investitor privat sau un partener cu care să împartă cheltuielile.

Închis degeaba!

Spre nemulţumirea orădenilor, Primăria a închis Ştrandul Municipal deşi îl putea lăsa să funcţioneze încă o vară fără nicio problemă. Administraţia Domeniului Public a trimis angajaţii ştrandului în şomaj sub pretextul începerii lucrărilor la viitorul Aquaparc, deşi investiţia de 20 milioane euro va porni cel mai curând în octombrie.

Campionii inimilor

Baschetbaliştii orădeni au fost la un pas de a deveni, în premieră, campionii României. În al 11-lea an de la înfiinţare, echipa de baschet a CSM Oradea a reuşit un sezon istoric: a concurat pentru prima oară într-o competiţie europeană, a jucat finala Cupei şi au cucerit titlul de vicecampioni după cel mai disputat meci al ultimului deceniu.

Taxa pe "părăseală"

Ilie Bolojan propune majorarea de 5 ori a impozitelor pe proprietăţile industriale abandonate. Municipalitatea orădeană vrea să supraimpoziteze clădirile şi terenurile degradate sau abandonate ale fostelor întreprinderi comuniste, precum Avântul, Înfrăţirea ori Sinteza, pentru a forţa proprietarii fie să le vândă, fie să le demoleze, fie să le întreţină.

Apă cu picătura

În plină caniculă, sătenii din Nojorid racordaţi la reţeaua de apă au rămas cu robinetele secate. Timp de o săptămână, peste 2.000 de localnici s-au spălat cu apă strânsă în bidoane din cauza unei banale pompe pe care primarul Mircea Crainic şi administratorul reţelei, Compania de Apă Oradea, au schimbat-o doar după ce au fost pârâţi la BIHOREANUL.

"El Dorado" din Băiţa

Avocatul Paşcu Balaci a scris un volum de sonete şi povestiri, intitulat "Cartea de uraniu", despre tezaurul de uraniu exploatat de ruşi în anii '50 la Băiţa de Bihor. Fiu de miner, poetul s-a simţit dator să lase în scris istoria vânătorii de "aur nou" de la Băiţa, de unde Uniunea Sovietică a extras şi şi-a însuşit peste 17.000 de tone de uraniu-metal, îmbogăţind localnicii dar şi îmbolnăvindu-i de moarte.

Apă cu picătura

În plină caniculă, sătenii din Nojorid racordaţi la reţeaua de apă au rămas cu robinetele secate. Timp de o săptămână, peste 2.000 de localnici s-au spălat cu apă strânsă în bidoane din cauza unei banale pompe pe care primarul Mircea Crainic şi administratorul reţelei, Compania de Apă Oradea, au schimbat-o doar după ce au fost pârâţi la BIHOREANUL.

Zoo în creştere

În primul an după extindere şi modernizare, Grădina Zoologică din Oradea a impus "vedete" şi şi-a înmulţit numărul de locatari cu zeci de noi animale. Cele mai îndrăgite de vizitatori sunt Ares, un tigru siberian, şi o familie de suricate primite gratuit din Ungaria.

Vacanţă... la şcoală

Vacanţa mare e uneori prea mare pentru mulţi părinţi, care nu au timp liber la fel de mult precum copiii lor, iar unii nici măcar posibilitatea de a-i plasa pe durata verii în grija bunicilor.
Dacă cei mai mici sunt teoretic asiguraţi, întrucât grădiniţele de stat sunt deschise cu rândul pe tot parcursul verii, elevii care rămân în oraş pot alege din oferta unor şcoli private, care le oferă inclusiv cursuri de înot ori de engleză, ţinute de americani. Tarifele? Între 50 şi 200 de lei pe săptămână.