Împăratul şpăgilor

Constantin Romanul, prorectorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu.

Universitarul, şef de secţie la Spitalul Judeţean, a fost denunţat de mai mulţi studenţi că-i promova la examene doar contra unor "taxe" între 50 şi 200 euro, fiind prins în flagrant cu ajutorul unor tinere care l-au filmat când încasa banii pentru sesiunea de vară.

Porumbel sau uliu?

Adolescentul Darius, bătut până la comă lângă Paris, este un ţigan rebel de 17 ani din Gepiu, cap al unei familii cu trei copii şi tâlhar de renume comunal.

În timp ce presa din toată Europa speculează că tânărul poreclit Porumbel a fost pedepsit ba pentru un furt de la traficanţii de droguri, ba fiindcă i-ar fi învins la fotbal pe vecinii de ghetou, consătenii îl descriu ca pe un bandit ce jefuia bătrâni şi copii sub ameninţarea cuţitului.

Gyuszi incompatibilul

Pregătit de UDMR Bihor pentru funcţia de subprefect, fostul consilier municipal Iulius Delorean riscă să nu poată ocupa legal niciun post de funcţionar public.

Concediat pe 29 aprilie de la Zona Metropolitană Oradea, în perioada 5-19 mai UDMR-istul a avut în paralel atât calitatea de funcţionar la Primăria Biharia cât şi pe cea de consilier local în Oradea, ceea ce pe lege l-ar împiedica să ajungă înalt funcţionar public.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Florian Serac, managerul SC Turism Felix SA: "Facem concurenţă serioasă vecinilor maghiari"

Pe Florian Serac, fost parlamentar şi prefect PSD la finele anilor '90 - mijlocul anilor 2000, acum manager al SCT Felix, reporterul l-a găsit semnând un teanc de acte, cele mai multe devize de lucrări şi facturi emise de firme de construcţii.

BIHOREANUL l-a provocat să vorbească despre riscurile ca staţiunea să urmeze soarta altora din ţară, care au decăzut aproape până la desfiinţare, despre investiţiile pentru modernizare, nu puţine, dar şi despre piedicile de care se "bucură" chiar din partea autorităţilor.

La timp!

Mişcare surprinzătoare la vârful Justiţiei locale. La nici un an după ce a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Dana Cigan abandonează subit magistratura, pentru mult mai puţin măgulitorul statut de pensionar. Ce-i drept, un pensionar de lux, cu venituri inaccesibile muritorilor de rând, estimate la peste 3.000 euro lunar!

La capătul unei "domnii" marcate de obsesia de discreţie, Dana Cigan nu şi-a schimbat stilul, refuzând să explice motivele pensionării cu un deceniu înaintea limitei de vârstă. Speculaţiile nu au întârziat să apară, odată ce s-a aflat că Inspecţia Judiciară a CSM tocmai propusese revocarea ei din funcţie. Motivul? Diverse carenţe manageriale...

Parcări pe lângă lege

Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice.

Verificările făcute de subprefectul Cristian Bitea pun sub semnul întrebării însăşi legalitatea funcţionării Serviciului Parcări, care a fost înfiinţat fără formalităţile cerute de lege, gestionează parcări create prin dispoziţii ale primarului, fără avizul Poliţiei Rutiere, şi sancţionează şoferii de două ori pentru aceeaşi contravenţie.

Săracii bogaţi

În timp ce instituţia se îndatorează băncilor ca să aibă din ce face plăţi, şefii Universităţii din Oradea iau salarii lunare de mii de lei.

Depăşindu-l cu mult pe rector, prorectorul Ioan Gheorghe Ţara câştigă 9.200 de lei, bani la care adaugă o sumă însemnată, în medie 6.000 lei lunar, şi din proiecte europene.

"As" exterminat

Zeci de copii orădeni s-au întrecut într-o competiţie dedicată uneia dintre cele mai bune jucătoare orădence de tenis, care a pierit în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Multiplă campioană naţională şi medaliată la campionatele balcanice în perioada interbelică, orădeanca Lenke Ziszovits Popper a fost prima sportivă din România premiată de Regele Carol al II-lea.

TIME OUT

Poftiţi în şa!

"Nu-mi mai pot lua zâmbetul de pe faţă!", le strigă micuţa Nadia, ţopăind veselă şi candidă, surorii mai mari şi mamei care le-a adus pe amândouă la cea dintâi lecţie de călărie.

În vârstă de 8 şi 10 ani, Nadia şi Eva au urcat pentru prima oară în şa, dar fărâma de teamă de la început a fost acoperită de entuziasm şi de dragoste pentru căluţii care le-au plimbat cuminţi. Întâi la pas, apoi la trap şi, după câteva lecţii, chiar şi în galop...