Şeful Parchetului Bihor, Vasile Popa, acuzat că a "stors" peste 50.000 euro de la afaceristul Dorinel Edu, anchetat într-un dosar de evaziune fiscală de 36 milioane lei.
Pentru a-l dovedi pe prim-procuror, DNA l-a supravegheat câteva luni şi i-a pus microfoane inclusiv în biroul de la Parchet, în urma anchetei descoperind că Popa a şantajat oameni de afaceri, percepându-le "taxe de protecţie", şi a abuzat de funcţie ca să protejeze infractori.
"Prea Înaltul" Sofronie
Trecerea ÎPS Nicolae Corneanu la cele veşnice relansează planurile de mărire ale episcopului Oradiei, Sofronie Drincec, care se vrea mitropolit al Banatului.
Înscris în cursa pentru tronul de mitropolit la concurenţă cu episcopii Lucian al Caransebeşului şi Ioan al Covasnei, PS Sofronie s-a evidenţiat în faţa Patriarhului Daniel dăruindu-i chivotul Catedralei Mântuirii Neamului lucrat în argint suflat cu aur.
Secrete de milioane
Silenzio stampa! Italienii şi românca arestaţi după descoperirea fabricii de euro falşi de la Oradea au refuzat să vorbească în faţa judecătorilor.
BIHOREANUL a aflat că procurorii DIICOT sunt pe urmele complicilor lui Vittorio Romano şi ai asociatului său, Raffaele Malintoppi, care ar putea fi tot cetăţeni italieni rezidenţi la Oradea, la fel ca iniţiatorii afacerii.
Scump şi neştiut
Estimat la 11,8 milioane euro, primul proiect important al actualei conduceri a Consiliului Judeţean este necunoscut chiar şi consilierilor care l-au votat.
CJ vrea bani europeni pentru drumul Şuştiu-Moneasa, ambulanţe 4x4, echipamente pentru spitale, un heliport şi centre de prim-ajutor în Munţii Bihorului.
INTERVIUL BIHOREANULUI
Prof.univ. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea: "O universitate puternică se construieşte în timp"
Săptămâna trecută, rectorul Constantin Bungău le-a urat bun venit celor 4.700 boboci ai Universităţii din Oradea, sperând că, dacă tot nu sunt prea mulţi, măcar vor fi buni. Şi-a salutat şi colegii, şi aceştia mai puţini.
Ce nu a spus rectorul în cadru festiv, dar anunţă în premieră în interviul acordat BIHOREANULUI, este că ar putea începe restructurarea instituţiei. În ce condiţii, urmează să decidă alături de forul legislativ al Universităţii, Senatul.
Tot în premieră, Bungău explică de ce fiul său nu este student la Oradea, ci în Germania, dar şi dacă bugetul instituţiei va permite sau nu plata salariilor profesorilor şi cercetătorilor.
Răzbunarea şpăgarilor
Fost şef al ARR Bihor, apoi inspector de trafic, Ioan Curpaş a fost concediat abuziv.
În timp ce inspectorii corupţi sunt păstraţi pe posturi deşi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare fiindcă luau mită de la transportatori, Curpaş a fost dat afară cu acuze fabricate şi după o cercetare disciplinară pe care chiar conducerea Ministerului Transporturilor o consideră nelegală.
Maria Trip: "Dacă mina Băiţa funcţionează, mi se datorează mie!"
În replică la acuzele Ministerul Economiei, care susţine că a descoperit "deficienţe grave în gestionarea activităţii" la Mina Băiţa, Maria Trip, directorul general demisionar al societăţii, şi-a exprimat tăios punctul de vedere într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Economiei, Constantin Niţă.
"Domnule ministru, dacă mina Băiţa este astăzi operaţională, acest lucru se întâmplă pentru că în toată perioada cât am ocupat funcţia de director general m-am încăpăţânat să-i conving cu argumente legale, economice şi tehnice pe specialiştii Ministerului că în perimetrul minier există resurse minerale importante şi că exploatarea şi valorificarea acestora poate genera proiecte fezabile", susţine fostul manager.
Pa, Oradea!
Inclusă în categoria oraşelor unde veniturile populaţiei sunt mici, Oradea pierde tocmai categoria de locuitori care ar putea forţa creşterea salariilor.
Şansele ca salariul mediu de 1.155 lei consemnat în Bihor să crească sunt tot mai reduse deoarece firmele din Cluj şi Timişoara atrag ca nişte magneţi forţa de muncă calificată şi tinerii dornici de carieră.
Şcoală fără carte
Un orădean deconspiră unul dintre motivele pentru care elevii pică pe capete la examenele naţionale: dezinteresul profesorilor pentru manualele şcolare.
Fost profesor de matematică, fizică şi didactică, Alexandru Gal-Chiş este convins că, de lene şi din interese financiare, dascălii ignoră intenţionat manualele şcolare, chiar dacă acestea ar trebui să fie un element de bază în predarea lecţiilor.
TIME OUT
Casa-grădină
Dacă-i întreabă cineva unde se află vila Darvas La Roche, puţini orădeni ştiu răspunsul. Dau rapid, însă, indicaţiile necesare dacă aud că e imobilul în care se află sediul FC Bihor.
Pentru a o scoate din uitare, arhitecţii orădeni desfăşoară săptămâna aceasta un proiect inedit în grădina imobilului în stil seccesion, declarat monument istoric. Orădenii sunt invitaţi să redescopere clădirea Darvas La Roche, participând la evenimente organizate în grădina vilei, dar şi la vizitarea altor bogăţii arhitecturale ale oraşului, în cadrul unor tururi pe biciclete.