Adio, tovarăşi!

Liberalii se scutură de moştenirea USL: pentru că aliaţii din PSD le-au sabotat proiectele pentru Oradea şi Bihor, sunt gata acum să împartă puterea cu UDMR. Convinşi că pesediştii nu ştiu decât să "faulteze" şi încurajaţi de reuşita în alegerile prezidenţiale, liderii locali ai PNL cer ajutorul maghiarilor pentru a-l schimba pe viceprimarul Ovidiu Mureşan cu udemerista Vig Hajnal şi pe vicepreşedintele CJ Ioan Mang cu fostul pedelist Ionel Avrigeanu.

Mecena, scoate banii!

Administraţia Imobiliară Oradea a dat în judecată Fundaţia Mecena, controlată de liderii UDMR Bihor, pentru a recupera peste 166.000 lei datoraţi bugetului local. Curtea de Conturi susţine că fundaţia a pierdut dreptul de folosinţă gratuită a terenului de la Centrul Ady încă din 2010, când a oprit plata celor 20 de burse promise studenţilor merituoşi, şi a cerut AIO să recupereze chiria neîncasată.

Masa bogaţilor

Şase oameni de afaceri din Bihor apar în cele mai noi topuri ale celor mai bogaţi români. Cel mai avut businessman bihorean rămâne proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, urmat la mare distanţă de fraţii Ioan şi Viorel Micula şi de patronul Lotus Center, Alexandru Mudura jr.

S-a "ars" cu şpaga

Agentul şef adjunct Călin Ceauşu avea tarif de 2.000 euro pentru clasarea unui dosar penal. Denunţat după ce "confiscase" 1.500 lei şi 10 cartuşe de ţigări de la un pădurar căruia i-a întins o capcană, poliţistul a încercat să câştige graţiile anchetatorilor turnându-şi colegii şi şefii că ar lua taxe de protecţie de la afacerişti din Marghita.

Blocaţi în proiect

Primăria "reportează" pe 2015 investiţii de 82 milioane lei pe care nu le-a realizat la timp. Proiecte europene vitale pentru oraş, precum construcţia noului CET pe gaz, amenajarea aquaparkului, reamenajarea dealului Ciuperca şi trecerea cartierului Nufărul pe apă geotermală, sunt amânate pe anul viitor cu riscul de a fi suportate din buzunarul orădenilor dacă vor fi terminate după decembrie 2015.

Mincinoşi sancţionaţi

Firmele prinse că atrag clienţii cu oferte mincinoase pot fi reclamate la Finanţele Publice. Zeci de oferte promoţionale înşelătoare lansate de comercianţii din Bihor au fost descoperite de inspectorii ANAF, administratorii firmelor fiind pedepsiţi exemplar: sunt obligaţi să-şi recunoască public greşeala, publicând pe cheltuiala lor procesul verbal de sancţionare în presă.

Ziua cărţilor deschise

O dată în an, orădenii care trec pragul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai nu mai trebuie să păstreze liniştea. De Ziua Porţilor Deschise...
Cu acest prilej, vor fi organizate vizionări de filme, expoziţii cu volume valoroase din colecţiile speciale ale instituţiei, activităţi pentru copii, dar şi o sesiune de... karaoke.

ORADEA NOASTRĂ
Oameni de piatră

Istoria zbuciumată a Oradiei a făcut ca multe din statuile pe care oraşul le-a dedicat unor personalităţi să dispară pentru totdeauna. Din pricina invaziilor, schimbărilor de regim şi conducătorilor extremişti, ceea ce au respectat unii orădeni a fost uneori urât de alţii. Regi şi regine, scriitori de seamă şi oameni care au influenţat istoria locurilor sunt personalităţile pe care orădenii au simţit că trebuie să le omagieze ridicându-le statui. Cine, cum şi când le-a cioplit chipurile pentru eternitate ştiu foarte puţini...

Oradea în lumină... bună

Anual, Primăria Oradea plăteşte facturi de electricitate în valoare totală de 1,5 milioane euro, numai pentru iluminatul stradal. Un cost uriaş, ce grevează dezvoltarea oraşului... Drept urmare, municipalitatea vrea să ceară bani europeni pentru schimbarea întregului sistem de iluminat public local, înlocuind clasicele lămpi cu cele eco, de tip LED. În plus, Oradea ar urma să aibă şi un dispecerat de unde sistemul să fie coordonat inteligent.

Cei trei "muschetari"

Din primăvară, orădenii mici şi mari vor putea să alerge, să şuteze la poartă ori să arunce la coş fără să plătească nimic în schimb. Convinşi că oamenii au nevoie să facă mai mult sport, consilierii locali Adrian Felea, Sebastian Lascu şi Aurel Mohan au găsit una dintre cele mai ieftine şi accesibile soluţii: punerea la dispoziţia tuturor orădenilor a terenurilor de sport din incinta unităţilor de învăţământ. Pentru perioada rămasă din mandat, cei trei tineri consilieri îşi doresc să sprijine în continuare proiectele "sănătoase" ale oraşului, indiferent cine le iniţiază, animaţi de convingerea că doar prin conlucrarea celor care conduc, Oradea poate merge înainte.