Vinovaţii de la mall

Instanţa a dat verdictul în primul proces de malpraxis în construcţii din Bihor, început după accidentul de la Oradea Plaza, unde un muncitor a murit şi trei au fost răniţi.

După patru ani de anchete, cercetări şi expertize, magistraţii i-au condamnat la închisoare pe vinovaţi, obligându-i să achite victimelor şi proprietarului clădirii despăgubiri uriaşe, de 2,5 milioane euro.

Ţintă: Benyovszki!

Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor caută în documentele Administraţiei Imobiliare Oradea urmele unui conflict de interese la cel mai înalt nivel.

Directoarea adjunctă a AIO, Tunde Benyovszki, este bănuită că ar fi fost parte în comisiile de licitaţii care au luat decizii în folosul firmei propriului soţ, principalul furnizor de fier pentru firmele de construcţii contractate de municipalitate.

Ridică-te şi umblă!

Doi orădeni au creat un dispozitiv electromecanic, ca un schelet extern, care permite persoanelor imobilizate în scaune cu rotile să se deplaseze singure.

Cu proiectul Axosuits, Andras Kapy şi Dorin Hirţe au câştigat recent un premiu de 10.000 dolari la cea mai importantă competiţie din Europa Centrală şi de Est dedicată ideilor inovatoare în domeniul tehnologiei.

Universitatea la reclădit!

Restructurarea Universităţii este văzută de angajaţi ca singura şansă a instituţiei.

Considerând reorganizarea chiar obligatorie pentru evitarea falimentului, unii universitari se aşteaptă la o reducere semnificativă a numărului de facultăţi şi departamente, în timp ce alţii mizează pe o mai bună gestionare a resurselor umane.

Anchetă în surdină

Începută cu descinderi ale mascaţilor până şi la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal, cercetarea fraudei cu medicamente s-a soldat fără nicio reţinere.

După 67 de percheziţii la spital, la mai multe farmacii şi cabinete ale unor medici de familie, investigaţia procurorilor DIICOT şi inspectorilor Direcţiei Antifraudă continuă în tăcere şi... fără suspecţi.

Urma scapă turma!

Conducerea Electrocentrale a încercat să acopere cu acte ilegalitatea funcţionării CET-ului pe cărbune.

Pentru că risca să aibă împotrivă voturile PSD, primarul Ilie Bolojan a retras din dezbatere proiectul privind asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Profesor Virgil Blage, directorul Colegiului Economic Partenie Cosma: "S-a umplut lumea de doctori care n-au scris o carte"

Virgil Blage predă economie de 32 de ani la Colegiul Economic Partenie Cosma, pe care din 2012 îl şi conduce. De atunci, fondul clasei sau al şcolii au fost abolite, iar sălile de cursuri au fost dotate cu aparatură modernă, pentru a ţine tinerii departe de Facebook în timpul orelor. Profesor "de modă veche", dar inovator, e convins că liceenii trebuie să deprindă aptitudini concrete, să ştie să facă ceva, încă de pe băncile şcolii, aşa că îi pune să se "joace" de-a antreprenorii şi îi trimite la practică în străinătate. La fel de convins liberal, Blage a supravieţuit "epurărilor politice de toamnă", rămânând director chiar dacă PSD conduce Inspectoratul Şcolar. Dovadă că-l respectă până şi adversarii...

Beton ca din carton!

După ce o firmă i-a livrat beton sub standardele legale de calitate, un orădean îşi avertizează concitadinii care au folosit asemenea material: vă pot crăpa casele!

Nevoit să refacă o lucrare de construcţii compromisă de betonul furnizat de Erpalcons Oşorhei, George Pop a cheltuit cinci ani din viaţă şi o grămadă de bani pentru a demonstra că materialele prost preparate pot provoca tragedii.

Fata polară

O orădeancă le cere românilor să o sprijine ca să se întreacă într-un concurs extrem.

Ioana Negruţ vrea să reprezinte România într-o cursă de peste 300 de kilometri cu o sanie trasă de câini, ce se va desfăşura în Scandinavia.

Modă renăscută

Două orădence, mamă şi fiică, creează costume unicat specifice perioadei renascentiste.

Motivate de un spectacol de muzică şi poezie amintind de Renaştere, pe care l-au dat în Oradea chiar ele, Iuliana şi Alexandrina Chelu au început să confecţioneze rochiile de epocă inspirându-se din picture.

TIME OUT

Moş în avans

Cum luminile de sărbători deja s-au aprins în oraş, orădenii vor fi ajutaţi să intre în atmosfera Crăciunului de mai mulţi artişti care vor colinda Oradea la începutul lunii decembrie.

Oferta e bogată, pentru toate gusturile, de la "tradiţionalii" Ştefan Hruşcă şi Fuego până la artişti ce vor susţine spectacole de operă, de balet şi de colinde fără frontiere, din repertoriul internaţional.