Procurorii DNA Oradea riscă să devină unelte periculoase în războiul firmelor de construcţii, care îşi rezolvă prin denunţuri penale disputele pentru lucrările publice.
Patronii companiei Dumexim, Simona şi Gabriel Dume, au fost reţinuţi 24 de ore şi propuşi pentru arestare, pe motiv că ar reprezenta pericol pentru ordinea publică, în baza unei reclamaţii făcute de Drumuri Bihor, aparţinând magnatului Beniamin Rus, după licitaţia eşuată privind modernizarea drumului de Coada Lacului, care are acum toate şansele să rămână acelaşi dezastru.
Satul din Oradea
Deşi situat la numai 7 kilometri de centrul oraşului, cartierul Podgoria este de fapt un sat de capăt de lume.
Orădenii din Podgoria duc o viaţă de ţărani din vârf de munte, fără şcoală, dispensar, apă curentă sau canalizare, şi cu drumuri desfundate pe care din toamnă până în primăvară nu mai poate urca nici măcar Ambulanţa.
Puşcărie pentru Brîndaş
Acuzat de corupţie, comisarul şef Ioan Brîndaş, a fost condamnat pentru... probleme de serviciu.
Trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi luat şpagă ca să "sifoneze" unor evazionişti informaţii din anchete şi i-a finanţat dându-le împrumuturi cu camătă, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor a încasat 4 ani de închisoare şi îi vor fi confiscaţi 75.000 euro.
Cu conturile golite
Şapte orădeni şi firme care au avut depozite la Raiffeisen s-au trezit fără niciun leu în conturi.
Patroni care au avut credite şi le-au rambursat, care au alimentat conturi personale în aşteptarea aprobării unor împrumuturi pentru afaceri, ba chiar şi un pensionar au reclamat banca şi pe o funcţionară bănuită că s-ar fi "împrumutat" din banii lor.
Sunt falit, dar mă tratez!
Mii de orădeni ajunşi în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile îşi pun speranţele în legea falimentului persoanelor publice, care îi protejează de riscul de a-şi pierde casele.
Legea falimentului personal, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, protejează datornicii de bună credinţă prin suspendarea executării silite, reeşalonarea ratelor şi anularea unei părţi din datorie, dar îi obligă să caute permanent noi venituri şi să accepte orice loc de muncă.
ORADEA NOASTRĂ
Ordine în curăţenie
Două sunt obiectivele importante ale municipalităţii orădene în privinţa salubrităţii: străzile oraşului să fie curate, iar urbea să-şi respecte obligaţiile europene privind revalorificarea deşeurilor.
Pentru îndeplinirea lor, Primăria propune modificarea regulamentului de salubritate. Regula de bază rămâne aceeaşi: cetăţenii trebuie să depună deşeurile selectiv, separându-le pe cele reciclabile de cele menajere. Fără nicio tocmeală...
Reciclare pe minus!
Anul 2014 a fost unul în care cantitatea de deşeuri menajere aruncate de orădeni a crescut, semn că au consumat mai mult.
Îngrijorător este, însă, că în acelaşi timp cantităţile de deşeuri trimise spre reciclare au fost în scădere, ceea ce înseamnă că Oradea riscă să fie amendată pentru nerespectarea obligaţiilor de mediu asumate de România faţă de Uniunea Europeană.
Arhitectul Ernest Pafka: "Este o luptă să pui mâna pe un meseriaş serios"
În ultimii şase ani arhitectul Ernest Pafka a coordonat lucrările pentru 10 hectare de parcuri din oraş, ceea ce, spune el, este o dovadă că edilii înţeleg importanţa arhitecturii peisagistice. De asemenea, împreună cu echipa sa, a semnat proiecte pentru reabilitarea mai multor clădiri emblematice ale Oradiei, inclusiv a Teatrului, la care a ţinut cel mai mult. În timpul lucrărilor la cel din urmă, Pafka n-a putut să nu observe că meseriaşilor de acum le-au trebuit 5 ani să renoveze un imobil ridicat acum un secol în 16 luni...
TIME OUT
Tenis la pătrat
Declarat unul dintre cele mai sănătoase sporturi, pe cale de a deveni chiar disciplină olimpică, squash-ul are tot mai mulţi adepţi şi în Oradea.
Un orădean clasat în primii 10 jucători profesionişti din ţară a înfiinţat o asociaţie dedicată promovării acestui sport, pe care îl consideră "şah în mişcare", singurul teren de squash fiind vizitat de tot mai mulţi pasionaţi.