Ucisă pe jumătate

Nu mai poate plânge şi nu mai simte frigul. BIHOREANUL vă prezintă emoţionanta poveste a Ancăi Jurcan, schilodită în cumplitul accident în care interlopul Iuliu Kiss, zis Paprika, i-a ucis sora geamănă. Rămasă cu grave sechele fizice şi distrusă sufleteşte, tânăra nu-şi mai doreşte decât ca şoferul vinovat, condamnat vinerea trecută, în primă instanţă, la 3 ani şi 4 luni de închisoare şi la plata unor daune de 360.000 de euro, să-şi ispăşească crima cu propria-i libertate.

Cadou otrăvit

Terenul din Cartierul Tineretului, atribuit orădenilor de Primărie, este contaminat cu reziduuri nocive! Deşi amplasamentul folosit în trecut la depozitarea deşeurilor de azbociment nu fusese decontaminat, municipalitatea l-a făcut zonă rezidenţială, astfel că orădenii care locuiesc în zonă riscă să facă boli pulmonare incurabile, inclusiv cancer.

Fecior cu fumuri

Fiul procurorului Călin Roman de la Parchetul Bihor este cercetat pentru consum de cannabis. Tânărul de 15 ani e anchetat de poliţiştii Antidrog după ce a consumat cannabis cultivat de Valentin Lucaciu, fiul directorului educativ al Liceului Teoretic Avram Iancu din Ştei, cercetat şi el, pentru trafic de droguri.

Tokai: zona crepusculară

BIHOREANUL a descoperit un cartier întreg construit "pe şest" în vremea comunismului, în care peste 100 de familii trăiesc în afara civilizaţiei. Urmaşii celor care în anii '70 şi-au încropit case pe fosta groapă a fabricii de cărămidă a Oradiei trăiesc la marginea legii, lipsiţi de acte şi de posibilitatea de a încheia contracte pentru electricitate, apă, căldură ori televiziune prin cablu.

Asociaţia de căpuşat

Funcţionari ai Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Beiuş au fost "ascunşi" ca angajaţi ai unei organizaţii non-profit. Asociaţia Ţara Beiuşului, finanţată din bani publici de 18 comune, a fost folosită de edilul Adrian Domocoş pentru a menţine ilegal în funcţii două angajate ale Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Beiuş, care trebuiau restructurate.

Moş Crăciun e orădean!

BIHOREANUL l-a găsit pe Moşul cel adevărat, care locuieşte tocmai în Oradea. Fost actor al Teatrului de Păpuşi, Ioan Oros, ajuns la 70 de ani, spune că bucuria din ochii copiilor îi dă putere să îmbrace an de an costumul cel roşu, să ia sacul în spate şi să pornească la drum pentru a le împărţi meritatele daruri.

ORADEA NOASTRĂ:
Tu ştii ce să faci cu gunoiul tău?

Oradea are o staţie de sortare a deşeurilor care ar putea repune în circuit anual 35.000 de tone de reciclabile. RER Ecologic Service a pus gratuit la dispoziţia cetăţenilor sute de recipiente dedicate colectării selective, stabilind utilaje şi trasee distincte pentru strângerea materialelor care pot fi revalorificate. Numai că rezultatele întârzie totuşi să apară.
Cei trei factori principali implicaţi, Primăria, RER şi Eco Bihor, au decis să demareze două campanii de educare, în cadrul căreia fiecare orădean va primi informaţii despre colectarea selectivă, dar şi chestionare pentru a le afla nivelul de cunoştinţe despre reciclare.

TIME OUT:
Moşu' cel hâtru

Prin inconfundabilele-i caricaturi, Ovidiu Pascu, un veteran al presei orădene, taxează ridicolul, persiflează moravurile şi face haz de necaz.
Chiar dacă nu l-au cunoscut în persoană, majoritatea orădenilor i-au văzut cel puţin o dată produsul muncii. Au râs de-a binelea la o caricatură şugubeaţă sau poate au lăcrimat văzând o imagine în care el a surprins o dramă.
În cei 18 ani de presă, Ovidiu Pascu, Moşu', cum îi spun toţi cunoscuţii încă din tinereţe, a lucrat prin multe redacţii şi, cu degetul mereu pregătit pe declanşator, a surprins toate transformările oraşului şi toate personajele care le-au provocat.