Izvorul Minciunilor

Pentru 20 de hectare şi patru izvoare din Stâna de Vale, din care două cu ape minerale, primite pe 49 de ani de la Consiliul Local Budureasa, fraţii Micula plătesc anual numai 500 lei. Cei doi oameni de afaceri folosesc apele minerale pentru a le îmbutelia ca atare, dar şi rebotezate ca simplă "apă de consum", pentru fabricarea sucurilor răcoritoare, ca să plătească statului mai puţini bani pentru exploatarea lor.

Bătălia pentru Oradea

În Oradea, concurenţa la alegerile din 9 decembrie e la fel de mare ca pe vremuri la facultate: 29 de candidaţi îşi dispută 5 fotolii de parlamentar. Ca să ştiţi în ce colegiu veţi vota şi cine sunt aspiranţii la Parlament, BIHOREANUL prezintă împărţirea oraşului în cele trei colegii pentru alegerea deputaţilor, respectiv în cele două pentru a senatorilor, şi candidaţii din fiecare colegiu.

Spital în comă

Contul bancar al spitalului din Beiuş a fost blocat pentru că instituţia nu a plătit despăgubirile stabilite după un proces de malpraxis pierdut de doi medici. Împreună cu doctorii Vladimir Topală şi Radu Scridon, spitalul a fost obligat să achite 145.000 de euro familiei unei tinere care a murit în timpul unei operaţii, dar pentru că banii nu au fost plătiţi, executorul judecătoresc a pus poprire pe contul unităţii.

Ioan Cupşa, consilier local, candidat USL la Camera Deputaţilor în colegiul 8 Oradea:
"Nu m-a scos nimeni din joben"

Absolvent de Politehnică şi de Drept la Cluj, ales de două ori consilier local, avocatul Ioan Cupşa este unul dintre preferaţii primarului Ilie Bolojan care va încerca, pe 9 decembrie, să devină deputat de Oradea. La 46 de ani, politicianul se consideră în puterea vârstei şi spune că e pregătit să se avânte în "politica mare" ca "făcător de legi" şi "lobby-ist" pentru oraş.

La vremuri noi, şcoală veche

Şcoala îndeasă în minţile elevilor noţiuni inutile, fără a se urmări însuşirea cunoştinţelor elementare. Demonstrând că elevii nu învaţă tocmai pentru că pretenţiile dascălilor sunt exagerate, iar informaţiile predate nu le folosesc la mai nimic, profesorul orădean Ioan Dziţac vrea ca Ministerul Educaţiei să schimbe radical programa şcolară.

Ferma cu ouă de aur

Cea mai modernă fermă avicolă bihoreană este atât de computerizată încât un singur muncitor îngrijeşte 34.000 de găini ouătoare. Ferma pe care firma Simonzid a construit-o la Cauaceu într-o singură vară, după o investiţie de peste 2 milioane de euro, vinde zilnic 60.000 de ouă în Oradea şi străinătate.

Răscoala uitată

Un istoric a descoperit în arhive dovezile unei răzmeriţe iscate la începutul secolului trecut. Cea mai ciudată rebeliune ţărănească din Crişana a răvăşit nordul Bihorului acum 84 de ani, când sute de oameni din satul Suiug, înarmaţi cu furci, coase şi topoare, au dat piept cu "jăndarii" pentru a lupta împotriva unui... blestem.

"Vindecătorii" pământului

Scopul fiecărui agricultor este să obţină productivitate maximă şi recolte de calitate din terenurile sale. De multe ori, acest obiectiv nu este atins din pricina însuşirilor negative ale solurilor acide, care reduc drastic capacitatea de producţie a acestora.

Puţini agricultori ştiu, însă, că au o soluţie rapidă, eficientă şi la îndemână pentru solurile acide. S.C. Băiţa Bihor S.A. oferă un "panaceu" modern şi recomandat în agricultură, inclusiv în cea ecologică: tratamente cu calcar şi dolomită, mineral format din carbonat de calciu şi carbonat de magneziu, care neutralizează solurile, le "aprovizionează" cu toate cele necesare dezvoltării armonioase a plantelor şi asigură fertilitatea pe termen lung, chiar şi în condiţii de exploatare intensivă.

"Intercontinentalul"

Un orădean a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, parcurgând printre valuri cei 18,5 kilometri care despart Europa de Africa. La finalul unei curse de aproape cinci ore, orădeanul Nicolae Leţ şi un coleg din Cluj au devenit primii români care au reuşit să parcurgă înot distanţa dintre cele două continente.

Teatru cu traducere

Pentru prima oară, orădenii au în oraşul lor un festival de teatru al minorităţilor etnice. Trupe din mai multe zone ale ţării aduc la Oradea spectacole celebre, dar şi mai puţin cunoscute în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Interetnic de Teatru.
Evenimentul include spectacole în limbile maghiară, germană şi idiş, majoritatea subtitrate în română.