Păzea, fiu de judecător!

Dosar "fierbinte": de trei ani poliţiştii amână anchetarea unui accident grav provocat de odrasla preşedintelui Judecătoriei din Marghita şi soldat cu mutilarea unui bărbat. Cercetările în cazul lui Daniel Gal stau la "stop" din 2011, poliţiştii pretinzând că nu pot le finaliza deoarece le lipseşte o expertiză tehnică pentru a cărei plată instituţia nu are fabuloasa sumă de... 900 lei.

Războiul parcărilor

Prefectura Bihor a suspendat dispoziţia primarului Ilie Bolojan de transformare a 700 de locuri de parcare din centrul oraşului în locuri cu staţionare limitată la 2 ore. Supărat că "hingherii" i-au ridicat maşina de teren parcată neregulamentar în Parcul Traian, subprefectul Cristian Bitea a luat la puricat dispoziţiile primarului legate de parcări, descoperind că acesta şi-a asumat nelegal atribuţii ale Consiliului Local.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Conf.univ.dr. Ciprian Brisc, şeful secţiei clinice de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean:
"Nu trece zi în care să nu depistăm cancere"

Cotat ca unul din medicii de top din Oradea, dr. Ciprian Brisc şi-a ales profesia cu 29 de ani în urmă, când gastroenterologia era privită chiorâş din cauza lozincilor despre "alimentaţia raţională", folosite de regimul comunist ca alibi pentru a justifica penuria alimentară din ţară. Opţiunea era motivată de faptul că gastroenterologia e partea medicinei interne care se apropie cel mai mult de ramurile chirurgicale. BIHOREANUL l-a intervievat după recentul Congres Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, pe care l-a coordonat la Oradea şi la care au participat peste 1.000 de medici şi asistente, pentru a afla ce înseamnă această specialitate în Spitalul Judeţean, ce progrese s-au făcut în urma modernizării, dar şi ce boli pândesc omul modern, afectat de un stil de viaţă şi o alimentaţie tot mai dăunătoare.

ORADEA NOASTRĂ:
Ecologie în tovărăşie

Resursele limitate ale Pământului sunt, de câteva decenii, o preocupare la nivel mondial. Ecologiştii, dar şi oamenii de ştiinţă, atrag tot mai insistent atenţia că într-o zi acestea se vor termina, aşa că reciclarea a devenit obligatorie pentru comunităţile care se pretind civilizate.
Astăzi, sistemul se numeşte colectare selectivă a deşeurilor, dar nu este o noutate pentru români. În anii comunismului, fiecare cetăţean trebuia să respecte cu stricteţe "cei 3R": Recuperare - Recondiţionare - Refolosire. Diferenţa este că pe atunci oamenii erau constrânşi din raţiuni strict economice să fie "ecologişti", fără a şti neapărat şi ce înseamnă asta...

ORADEA NOASTRĂ:
Tăieri cu ştampilă

În curând, Primăria nu va mai avea voie să doboare copacii după cum pofteşte. Camera Deputaţilor a votat o lege care obligă primăriile din întreaga ţară să obţină avize pentru doborârea copacilor de la Agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului.
Noua lege ar trebui să-i liniştească pe ecologiştii orădeni, care urmăresc atent starea pomilor din oraş şi care nu iartă nicio greşeală. Chiar dacă uneori ei înşişi greşesc...

"Căldura" la control!

Asociaţiile de proprietari au trecut la inventarierea caloriferelor din apartamente. Potrivit estimărilor administratorilor, peste 70% din proprietari fără repartitoare plătesc facturi de încălzire calculate "din burtă", în baza unor situaţii vechi de zeci de ani, deşi între timp oamenii şi-au modificat caloriferele.

Binefacere în bazin

În plin sezon estival, o fundaţie îi provoacă pe orădeni să se răcorească înotând. Nu doar aşa, de simplă bălăceală, ci cu un scop anume...
Prin proiectul Swimathon, ajuns la a doua ediţie, Fundaţia Comunitară adună propuneri de la alte organizaţii sau simpli orădeni pentru realizarea unor acţiuni caritabile. Misiunea susţinătorilor unei cauze este să înoate cât mai multe lungimi de bazin în încercarea de a impresiona spectatorii şi, drept urmare, de a-i face pe aceştia să scoată banii din buzunare.