O crimă bestială a zguduit Oradea săptămâna trecută: un cunoscut dealer de droguri şi-a ucis un colaborator, angajat la un local din centrul oraşului. Szabo Karoly, zis Vikingul din pricina înfăţişării sale fioroase, l-a omorât cu zeci de lovituri de cuţit pe Mario Popa, barman la Urban Place, pentru vina că şi-ar fi însuşit o parte din banii încasaţi din vânzarea de LSD şi amfetamină.
Unul dintre primii specialişti care au studiat zăcământul de apă geotermală din Băile Felix şi 1 Mai avertizează: cele două staţiuni sunt pe cale de dispariţie. Biochimistul Ludovic Gilău, coordonatorul primului studiu al apelor termale din Câmpia de Vest, desfăşurat între anii 1974-1987, afirmă că încă de atunci s-a stabilit că un debit peste 30 litri/secundă va seca zăcământul, acum exploatându-se de 10 ori mai mult.
Primăriile din Oradea şi Sînmartin lansează săptămâna aceasta campania de informare a populaţiei cu privire la referendumul pentru unificarea celor două localităţi. Un sondaj făcut în februarie arată că doar jumătate dintre orăşeni şi două treimi din populaţia comunei au auzit despre proiect şi că, dacă orădenii sunt majoritar de acord cu unificarea, locuitorii din Sînmartin trebuie încă convinşi.
Statul Român a mutat două profesoare din Bihor în Ungaria, ca să-i înveţe pe copii... limba română. La cererea primăriei din Micherechi, localitatea cu cea mai mare comunitate de români de pe teritoriul Ungariei, profesoarele Mihaela Baicu şi Simina Gherţan predau limba şi cultura românească în şcoala şi grădiniţa din sat.
Oradea ţinteşte o creştere economică anuală de 5%, aproape dublă faţă de media naţională. Proiectul strategiei de dezvoltare a oraşului pentru următorii 5 ani cuprinde investiţii de circa 690 milioane euro, o sumă record ce echivalează cu bugetul de venituri proprii al oraşului pe 12 ani.
Directoarea Spitalului Municipal Beiuş, Aurica Boitor, inculpată pentru conflict de interese. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea o acuză pe manageriţă că a atribuit, fără licitaţie ori selecţie de oferte, zeci de contracte unor firme la care lucrează cei doi fii şi nora ei.
Firmele, dar şi bihorenii de rând, pot evita procesele lungi, costisitoare şi cu public, apelând la judecata rapidă, mai ieftină şi fără spectatori, a Curţii de Arbitraj. În timp ce Judecătoriile, Tribunalele şi Curţile de Apel sunt supraaglomerate, ceea ce face ca procesele să dureze cu anii, la Curtea de Arbitraj împricinaţii îşi aleg singuri judecătorii, care soluţionează litigiile în cel mult 6 luni şi la tarife sub taxele judiciare.
INTERVIUL BIHOREANULUI
Ionel Avrigeanu: "Consiliul Judeţean trebuie reformat!"
Născut în Ialomiţa acum 54 de ani, orădean din 1985, când devenea inginer la Schela de Foraj Oradea, Ionel Avrigeanu este noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, funcţie în care îi succede propriului său cuscru, pesedistul Ioan Mang. Acţionar al unei firme specializate în reşaparea anvelopelor pentru camioane, pe care a înfiinţat-o şi condus-o din 1991 până săptămâna trecută, se află la al patrulea mandat de consilier judeţean, remarcându-se la începutul acestuia ca un critic al preşedintelui Cornel Popa.
"La CJ e ca la Saint Tropez", spunea Avrigeanu în urmă cu doi ani, spre deliciul criticilor actualei conduceri a instituţiei. Ajuns el însuşi în conducere, îşi mai menţine oare opinia, sau o nuanţează? Va fi şi el un "pensionar" într-o "staţiune balneară", ori un reformator? La aceste întrebări, şi la multe altele, a răspuns noul vicepreşedinte în interviul acordat BIHOREANULUI în prima zi de lucru, miercurea trecută.
Cum urmărea Securitatea comunistă toţi ziariştii străini care vizitau judeţul Bihor. Pentru a se asigura că nu află şi mai ales nu publică realităţile din România, securiştii conduceau operaţiuni de "influenţare pozitivă" a jurnaliştilor, le ascultau telefoanele, le percheziţionau camerele de hotel şi le voalau filmele fotografice.
TIME OUT
Vestitorii primăverii
Începutul sezonului de primăvară se anunţă generos cu melomanii orădeni. Luna aceasta, ei vor putea asista la o gală de operă cu selecţiuni din Puccini, Verdi şi Ceaikovski, dar şi la o nouă ediţie a Festivalului Primăverii. Evenimentul a ajuns la a V-a ediţie, aducând la Oradea mai mulţi solişti din Japonia pentru a interpreta Bach, Beethoven şi Mozart.